ФУЗИП: Од почетка љетне сезоне извршено 135 инспекцијских надзора

 • 26.07.2022.
 • ФУЗИП: Од почетка љетне сезоне извршено 135 инспекцијских надзора

  Из Федералне управе за инспекцијске послове саопћено је да су у провођењу надзора из области туризма, тржишни и туристичко-угоститељски инспектори од почетка љетне сезоне извршили 135 инспекцијских надзора, у којима су евидентирани прекршаји за које ће бити издат 91 прекршајни налог са укупним финансијским теретом од 66.850 КМ. Због рада без одобрења, за два субјекта надзора донесене су управне мјере -  рјешења о забрани рада.

  Највећи број неправилности утврђених инспекцијским надзором односи се на рад без одобрења и невођење евиденција, односно неевидентирање гостију. Директни ефекти рада инспектора се, између осталог, односе на евидентирање 485 непријављених гостију, а индиректни на пријављивање око 2.500 гостију, плаћање туристичке таксе и издавање фискалних рачуна за издате услуге.

  - Због низа користи које произлазе из његова развоја, туризам је стекао статус изузетно важне компоненте националних привреда многих земаља, па и наше, те је, као такав, и предмет контроле федералних инспектора. Инспекцијски надзор се врши у најважнијим туристичким дестинацијама на подручју Федерације БиХ - изјавио је главни федерални тржишни инспектор по овлаштењу Елмир Рамић.

  Надзори се проводе на основу Плана и Програма рада Федералног тржишног инспектората за 2022. годину, у складу са одредбама Закона о угоститељској дјелатности, Закона о туристичкој дјелатности  и подзаконским актима.

  Федерални тржишни инспекторат надзоре у области туризма током ове седмице врши на подручју Кантона Сарајево, а до краја љетне сезоне ће бити обухваћени сви кантони у ФБиХ.

  Из ове федералне управе апелују на све привредне субјекте који пружају туристичко-угоститељске услуге у ФБиХ да ускладе своје пословање са законом, те моле грађане да пријеве уочене неправилности.