FUZIP: Od početka ljetne sezone izvršeno 135 inspekcijskih nadzora

 • 26.07.2022.
 • FUZIP: Od početka ljetne sezone izvršeno 135 inspekcijskih nadzora

  Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da su u provođenju nadzora iz oblasti turizma, tržišni i turističko-ugostiteljski inspektori od početka ljetne sezone izvršili 135 inspekcijskih nadzora, u kojima su evidentirani prekršaji za koje će biti izdat 91 prekršajni nalog sa ukupnim finansijskim teretom od 66.850 KM. Zbog rada bez odobrenja, za dva subjekta nadzora donesene su upravne mjere -  rješenja o zabrani rada.

  Najveći broj nepravilnosti utvrđenih inspekcijskim nadzorom odnosi se na rad bez odobrenja i nevođenje evidencija, odnosno neevidentiranje gostiju. Direktni efekti rada inspektora se, između ostalog, odnose na evidentiranje 485 neprijavljenih gostiju, a indirektni na prijavljivanje oko 2.500 gostiju, plaćanje turističke takse i izdavanje fiskalnih računa za izdate usluge.

  - Zbog niza koristi koje proizlaze iz njegova razvoja, turizam je stekao status izuzetno važne komponente nacionalnih privreda mnogih zemalja, pa i naše, te je, kao takav, i predmet kontrole federalnih inspektora. Inspekcijski nadzor se vrši u najvažnijim turističkim destinacijama na području Federacije BiH - izjavio je glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju Elmir Ramić.

  Nadzori se provode na osnovu Plana i Programa rada Federalnog tržišnog inspektorata za 2022. godinu, u skladu sa odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o turističkoj djelatnosti  i podzakonskim aktima.

  Federalni tržišni inspektorat nadzore u oblasti turizma tokom ove sedmice vrši na području Kantona Sarajevo, a do kraja ljetne sezone će biti obuhvaćeni svi kantoni u FBiH.

  Iz ove federalne uprave apeluju na sve privredne subjekte koji pružaju turističko-ugostiteljske usluge u FBiH da usklade svoje poslovanje sa zakonom, te mole građane da prijeve uočene nepravilnosti.