ФУЗИП: Из продаје повучено и уништено 12 кг опозваних кобасица Wудy

  • 14.10.2022.
  • ФУЗИП: Из продаје повучено и уништено 12 кг опозваних кобасица Wудy

    Федерална управа за инспекцијске послове саопћила је данас де је, након обавијести Агенције за сигурност хране БиХ да су на тржиште Босне и Херцеговине испоручене пилеће кобасице бренда Wудy, поријеклом из Италије, у којима је утврђена бактерија Листериа моноцyтогенес, крајем септембра извршила инспекцијски надзор - контролу провођења опозива и повлачења производа с тржишта код увозника у Широком Бријегу.

    С обзиром да је том приликом утврђено да се одређена количина опозваног производа још налази у продаји на тржишту, инспекцијски надзор је настављен у трговинама, те су до сад извршене контроле у 77 трговина на подручју ФБиХ. У пет  контролисаних трговина је у продаји затечена количина од укупно 12 кг овог производа, која је уништена на лицу мјеста, а сви субјекти надзора који су затечени у прекршају ће бити санкционисани у складу са законом.

    - Упозоравамо субјекте у пословању с храном да су дужни ефикасно и тачно обавијестити потрошаче о разлозима за њено повлачење хране и, ако је потребно, од потрошача тражити поврат такве хране којом су већ снабдјевени. Такођер, скрећемо пажњу ветеринарима и ветеринарским инспекторима на важност стручног и савјесног обављања прописаних ветеринарско-здравствених прегледа у објектима који су под њиховим надзором, како би се правовременим и професионалним дјеловањем спријечиле штетне посљедице по здравље становништва - изјавио је главни федерални ветеринарски инспектор Нермин Смајлагић. 

    Увознику је за уочене неправилности изречено рјешење о отклањању недостатака, док ће за два субјекта надора који из продаје нису повукли опозване производе, у складу са Законом о храни, бити издати прекршајни налози у укупном износу од 27.000 КМ, саопћено је из Федералне управе за инспекцијске послове.