FUZIP: Iz prodaje povučeno i uništeno 12 kg opozvanih kobasica Wudy

  • 14.10.2022.
  • FUZIP: Iz prodaje povučeno i uništeno 12 kg opozvanih kobasica Wudy

    Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je danas de je, nakon obavijesti Agencije za sigurnost hrane BiH da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene pileće kobasice brenda Wudy, porijeklom iz Italije, u kojima je utvrđena bakterija Listeria monocytogenes, krajem septembra izvršila inspekcijski nadzor - kontrolu provođenja opoziva i povlačenja proizvoda s tržišta kod uvoznika u Širokom Brijegu.

    S obzirom da je tom prilikom utvrđeno da se određena količina opozvanog proizvoda još nalazi u prodaji na tržištu, inspekcijski nadzor je nastavljen u trgovinama, te su do sad izvršene kontrole u 77 trgovina na području FBiH. U pet  kontrolisanih trgovina je u prodaji zatečena količina od ukupno 12 kg ovog proizvoda, koja je uništena na licu mjesta, a svi subjekti nadzora koji su zatečeni u prekršaju će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

    - Upozoravamo subjekte u poslovanju s hranom da su dužni efikasno i tačno obavijestiti potrošače o razlozima za njeno povlačenje hrane i, ako je potrebno, od potrošača tražiti povrat takve hrane kojom su već snabdjeveni. Također, skrećemo pažnju veterinarima i veterinarskim inspektorima na važnost stručnog i savjesnog obavljanja propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda u objektima koji su pod njihovim nadzorom, kako bi se pravovremenim i profesionalnim djelovanjem spriječile štetne posljedice po zdravlje stanovništva - izjavio je glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić. 

    Uvozniku je za uočene nepravilnosti izrečeno rješenje o otklanjanju nedostataka, dok će za dva subjekta nadora koji iz prodaje nisu povukli opozvane proizvode, u skladu sa Zakonom o hrani, biti izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 27.000 KM, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.