ФМРСП: Заступнички дом Парламента ФБиХ у хитнoм поступку донио Закон о уједначавању пензија припадницима Оружаних снага БиХ

  • 27.09.2023.
  • ФМРСП: Заступнички дом Парламента ФБиХ у хитнoм поступку донио Закон  о уједначавању пензија припадницима Оружаних снага БиХ

    Федерално министарство рада и социјалне политике саопћило је да се прихватањем Закона о уједначавању пензија припадницима Оружаних снага БиХ (ОСБиХ) на данашњој сједници Представничког дома Парламента ФБиХ, исправља неправда према припадницима Армије БиХ кроз пропис којим се војним осигураницима изједначава исплатни коефицијенат код обрачуна пензија. Да би Закон ступио на снагу, потребно је да га усвоји и Дом народа.

    Из Министарства, које је предлагач овог закона, појашњавају да њиме елиминишу  неједнакости настале увођењем диференцираних исплатних коефицијента за исту категорију војних осигураника, који су стекли право на пензију у периоду до 2018. године, а по истом Закону о служби у ОСБиХ, што је довело до дерогирања начела једнакости пред законом и што је у супротности са Уставом Федерације БиХ, те одредбама Универзалне декларације о људским правима.

    - Доношењем леx специалис закона о уједначавању пензија остварених по Закону о служби у Оружаним снагама БиХ избјегли смо интервенције у члану 140. Закона о ПИО-у, како не бисмо угрозили достигнуте исплате за више од 430.000 пензионера, а истовремено ипак исправили неправду према овој категорији војних осигураника, те испоштовали уставну обавезу једнакости пред законом, као и одредбе Универзалне декларације о људским правима. Практично, сматрали смо ово најбољим рјешењем и за Федерални Завод за пензијско и инвалидско осигурања, те за саме војне осигуранике – рекао је федерални министар Аднан Делић након усвајања закона на сједници Представничког дома Парламента ФБиХ, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике.