FMRSP: Zastupnički dom Parlamenta FBiH u hitnom postupku donio Zakon o ujednačavanju penzija pripadnicima Oružanih snaga BiH

  • 27.09.2023.
  • FMRSP: Zastupnički dom Parlamenta FBiH u hitnom postupku donio Zakon  o ujednačavanju penzija pripadnicima Oružanih snaga BiH

    Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da se prihvatanjem Zakona o ujednačavanju penzija pripadnicima Oružanih snaga BiH (OSBiH) na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ispravlja nepravda prema pripadnicima Armije BiH kroz propis kojim se vojnim osiguranicima izjednačava isplatni koeficijenat kod obračuna penzija. Da bi Zakon stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji i Dom naroda.

    Iz Ministarstva, koje je predlagač ovog zakona, pojašnjavaju da njime eliminišu  nejednakosti nastale uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika, koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine, a po istom Zakonu o službi u OSBiH, što je dovelo do derogiranja načela jednakosti pred zakonom i što je u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH, te odredbama Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

    - Donošenjem lex specialis zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH izbjegli smo intervencije u članu 140. Zakona o PIO-u, kako ne bismo ugrozili dostignute isplate za više od 430.000 penzionera, a istovremeno ipak ispravili nepravdu prema ovoj kategoriji vojnih osiguranika, te ispoštovali ustavnu obavezu jednakosti pred zakonom, kao i odredbe Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Praktično, smatrali smo ovo najboljim rješenjem i za Federalni Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranja, te za same vojne osiguranike – rekao je federalni ministar Adnan Delić nakon usvajanja zakona na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.