ФМРСП: Настављене активностима на изради Акционог плана деинституционализације у Федерацији БиХ

  • 29.03.2024.
  • ФМРСП: Настављене активностима на изради Акционог плана деинституционализације у Федерацији БиХ

    Федерално министарство рада и социјалне политике саопћило је да је радна група за деинституционализацију у Федерацији БиХ одржала састанак на којем су представници подгрупа за дјецу, особе с инвалидитетом и старије особе, анализирали мјере ране интервенције, превенцију институционализације и хранитељство као превенцију институционализацији. Додају да представници ове три подгрупе усклађују предложене активности радне групе, како би се осигурао квалитетан рад свих укључених и интегритет овог Акционог плана, саопћено је из Министарства.

    - Акциони план деинституционализације темељи се на Стратегији развоја система социјалне и дјечије заштите у ФБиХ која наглашава превенцију институционализације маргинализираних скупина, повећање инклузије и партиципације у заједници, те унапрјеђење квалитета живота особа које су већ институционализиране у установама социјалног збрињавања. Упоредо с израдом овог Акционог плана Федерално министарство у сарадњи са УНИЦЕФ-ом ради на припреми Плана трансформације Установе Пазарић, настојећи синхронизиваним активностима у што већој мјери допринијети препознавању стратешких циљева секторске стратегије у пракси и свакодневном животу. У оквиру проналажења најбољих модела превенције институционализације дјеце и особа са инвалидитетом, те старих, наглашава се важност јачања капацитета локалних заједница за прихваћање и подршку инклузији, што је препознато и у буџету Министарства за 2024. годину, гдје је за ову сврху предвиђено милион КМ - наводи се у саопћењу.

    Федерално Министарство рада и социјалне политике настоји донијети најбоље могуће стратешке документе и планове, а Акциони план деинституционализације Министарство ради у сарадњи са УСАИД/ИНСПИРЕ програмом заштите људских права у БиХ, саопћено је из Министарства.