ФМПУ: Сарадња са Царитасом у области енергетске учинковитости и обновљиве енергије

 • 26.07.2022.
 • ФМПУ: Сарадња са Царитасом у области енергетске учинковитости и обновљиве енергије

  Федерални министар просторног уређења Јосип Мартић и директор Царитаса Швицарске за Босну и Херцеговину Даниел Бронкал потписали су данас у Сарајеву Меморандум о разумијевању између Федералног министарства просторног уређења и Царитаса Швицарске (ЦАЦХ).

  Овај меморандум, саопћено је из федералног министарства, представља споразум у области енергетске учинковитости и обновљиве енергије у оквиру својих надлежности, а потписници су сугласни да ће ојачати и координирати своје напоре у борби против глобалних климатских промјена и рјешавању њихових штетних посљедица. У Меморандуму је наведено да ће на тај начин подржати механизме који ублажавају осјетљивост од климатских промјена, што укључује процјену ризика, промовирање сигурне, чисте и ефикасне енергије, те стимулирање транзиције ка одрживој локалној економији с ниским емисијама угљика.

  Том приликом министар Мартић је истакнуо како је борба против ефеката климатских промјена, смањење енергетских потреба и штетних емисија константна стратегија Федералног министарства просторног уређења, те да се иста огледа у подршци промоцији примјене обновљивих извора енергије и енергетске учинковитости, као и едукацији и подизању свијести о овим темама.

  - У том свијетлу је и подршка пројектима Царитаса Швицарске који настоји креирати препознатљиву улогу у овом сектору доносећи увијек новости и практичне примјере демонстрацијом примјене учинковитије потрошње енергије кориштењем иновативних рјешења - поручио је министар Мартић.

  Директор Царитаса Швицарске за БиХ Даниел Бронкал је нагласио како су растући трошкови енергије појачани тренутном глобалном кризом, те како доносе потребу за ефикаснијом потрошњом енергије и чине га важнијим него икада раније.

  Додао је да је партнерско дјеловање наставак подршке активностима Царитаса Швицарске којима је у претходном периоду, уз финансијску подршку Министарства, извршена проведба мјера енергетске ефикасности на 13 школских објеката, уградња осам топлотних пумпи и два котла на биомасу као замјена за претходне на угаљ, као и инсталирање шест соларних система за припрему потрошне топле воде.

  Потписивању Меморандума су присуствовали помоћник министра Здравко Буљета и пројект менаџер Царитаса Швицарске Фуад Имамовић, саопћено је из Федералног министарства просторног уређења.