FMPU: Saradnja sa Caritasom u oblasti energetske učinkovitosti i obnovljive energije

 • 26.07.2022.
 • FMPU: Saradnja sa Caritasom u oblasti energetske učinkovitosti i obnovljive energije

  Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i direktor Caritasa Švicarske za Bosnu i Hercegovinu Daniel Bronkal potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Caritasa Švicarske (CACH).

  Ovaj memorandum, saopćeno je iz federalnog ministarstva, predstavlja sporazum u oblasti energetske učinkovitosti i obnovljive energije u okviru svojih nadležnosti, a potpisnici su suglasni da će ojačati i koordinirati svoje napore u borbi protiv globalnih klimatskih promjena i rješavanju njihovih štetnih posljedica. U Memorandumu je navedeno da će na taj način podržati mehanizme koji ublažavaju osjetljivost od klimatskih promjena, što uključuje procjenu rizika, promoviranje sigurne, čiste i efikasne energije, te stimuliranje tranzicije ka održivoj lokalnoj ekonomiji s niskim emisijama ugljika.

  Tom prilikom ministar Martić je istaknuo kako je borba protiv efekata klimatskih promjena, smanjenje energetskih potreba i štetnih emisija konstantna strategija Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te da se ista ogleda u podršci promociji primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, kao i edukaciji i podizanju svijesti o ovim temama.

  - U tom svijetlu je i podrška projektima Caritasa Švicarske koji nastoji kreirati prepoznatljivu ulogu u ovom sektoru donoseći uvijek novosti i praktične primjere demonstracijom primjene učinkovitije potrošnje energije korištenjem inovativnih rješenja - poručio je ministar Martić.

  Direktor Caritasa Švicarske za BiH Daniel Bronkal je naglasio kako su rastući troškovi energije pojačani trenutnom globalnom krizom, te kako donose potrebu za efikasnijom potrošnjom energije i čine ga važnijim nego ikada ranije.

  Dodao je da je partnersko djelovanje nastavak podrške aktivnostima Caritasa Švicarske kojima je u prethodnom periodu, uz finansijsku podršku Ministarstva, izvršena provedba mjera energetske efikasnosti na 13 školskih objekata, ugradnja osam toplotnih pumpi i dva kotla na biomasu kao zamjena za prethodne na ugalj, kao i instaliranje šest solarnih sistema za pripremu potrošne tople vode.

  Potpisivanju Memoranduma su prisustvovali pomoćnik ministra Zdravko Buljeta i projekt menadžer Caritasa Švicarske Fuad Imamović, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.