ФМОН од ове године додјељује и признања Пријатељ науке

 • 16.11.2022.
 • Федерално министарство образовања и науке/знаности саопћило је да ће ове године поводом Дана науке/знаности у Федерацији БиХ, који се обиљежева 12. децембра/просинца, уз награде за науку у четири категорије, бити додијељено и 15 признања Пријатељ науке.

   

  Из Министарства истичу да ће ова признања бити додијељена организацијама и појединцима за значајне успјехе и евидентан допринос организацији и развоју научно-истраживачке и истраживачко-развојне дјелатности, те ширење спознаја о значају науке и примјене разултата научно-истраживачког и истраживачко-развојног рада у свим областима друштвеног и привредног живота  у Федерацији БиХ и Босни и Херцеговини.

   

  Савјет за науку Федералног министарства образовања и науке/знаности предложите ће 12 кандидата за додјелу признања, по шест организација и појединаца, а Сектор за науку и технологије овог министарства предложит ће три кандидата.

   

  Иначе, у складу са Одлуком о успостави, процедури и критеријима додјеле, признања Пријатељ науке могу се додијелити научно-истраживачкој, истраживачко-развојној и образовној установи, научном и научно-стручном друштву, студентској организацији и асоцијацији, електронском и принтаном средству јавног информирања, те појединцу-научном раднику, истраживачу, имоватору, јавном раднику, студенту и ученику, и то за успјехе остварене у текућој години.

   

  - Министарство ће до краја мјесеца сачинити и коначни приједлог свих добитника ових признања, док Одлуку о додјели федералних награда за науку доноси Влада Федерације БиХ, и то у четири категорије: Награда за животно дјело, Годишња награда за науку, Годишња награда за младе истраживаче и Годишња награда за популаризацију и промоцију науке. Ријеч је о највишим признањима за изузетно значајна научна достигнућа у Федерацији БиХ, а ове награде се састоје од Повеље и новчаног износа, како је и утврђено Одлуком - напомиње помоћник министра за науку и технологије Јасмин Бранковић.

   

  Подсјетио је да ће федералне награде за науку бити додијељене на свечаној сједници Савјета за науку, која ће се одржати поводом обиљежавања Дана науке/знаности у Федерацији БиХ, када ће бити представљени лауреати федералних награда за науку, а од ове године, први пут и добитници признања Пријатељ науке, саопћено је из Федералног министарства образовања и науке/знаности.