FMON od ove godine dodjeljuje i priznanja Prijatelj nauke

 • 16.11.2022.
 • Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti saopćilo je da će ove godine povodom Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH, koji se obilježeva 12. decembra/prosinca, uz nagrade za nauku u četiri kategorije, biti dodijeljeno i 15 priznanja Prijatelj nauke.

   

  Iz Ministarstva ističu da će ova priznanja biti dodijeljena organizacijama i pojedincima za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene razultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog i privrednog života  u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

   

  Savjet za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti predložite će 12 kandidata za dodjelu priznanja, po šest organizacija i pojedinaca, a Sektor za nauku i tehnologije ovog ministarstva predložit će tri kandidata.

   

  Inače, u skladu sa Odlukom o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele, priznanja Prijatelj nauke mogu se dodijeliti naučno-istraživačkoj, istraživačko-razvojnoj i obrazovnoj ustanovi, naučnom i naučno-stručnom društvu, studentskoj organizaciji i asocijaciji, elektronskom i printanom sredstvu javnog informiranja, te pojedincu-naučnom radniku, istraživaču, imovatoru, javnom radniku, studentu i učeniku, i to za uspjehe ostvarene u tekućoj godini.

   

  - Ministarstvo će do kraja mjeseca sačiniti i konačni prijedlog svih dobitnika ovih priznanja, dok Odluku o dodjeli federalnih nagrada za nauku donosi Vlada Federacije BiH, i to u četiri kategorije: Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za nauku, Godišnja nagrada za mlade istraživače i Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke. Riječ je o najvišim priznanjima za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji BiH, a ove nagrade se sastoje od Povelje i novčanog iznosa, kako je i utvrđeno Odlukom - napominje pomoćnik ministra za nauku i tehnologije Jasmin Branković.

   

  Podsjetio je da će federalne nagrade za nauku biti dodijeljene na svečanoj sjednici Savjeta za nauku, koja će se održati povodom obilježavanja Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH, kada će biti predstavljeni laureati federalnih nagrada za nauku, a od ove godine, prvi put i dobitnici priznanja Prijatelj nauke, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.