Финанцијска подршка за 12 пројеката у БПК

 • 25.07.2022.
 • Финанцијска подршка за 12 пројеката у БПК

  Федерални министар просторног уређења Јосип Мартић данас је у просторијама Федералног министарства примио премијерку Босанко-подрињског кантона Аиду Обућу и представнике овог кантона.

  Овом приликом потписани су уговори о суфинанцирању 12 пројеката који су испунили увјете јавног позива овог министарства и на тај начин осигурали финанцијску подршку у укупном износу од 586.375,89 КМ.

  Овим средствима, издвојеним из Прорачуна ФБиХ за 2022. годину, осигурана  је подршка пројектима из области санације штета насталих усљед поплава и клизишта, затим утопљавања зграда ради уштеде енергије, као и заштите националних споменика.

  Министар Мартић је казао како му је задовољство поздравити представнике институција из Босанско-подрињског кантона, а да пројекти за које су потписани уговори представљају јавни интерес, не само за овај кантон, него за Федерацију БиХ опћенито.

  - Вашем кантону поплаве су нанијеле огромне штете, стога ћемо овом финанцијском подршком судјеловати у суфинанцирању санације њихових посљедица, али и смањити ризик од нових клизишта и поплава, те тако допринијети већој сигурности становништва и инфраструктуре, што нам је заједнички циљ - истакнуо је министар.

  Премијерка Босанско-подрињског кантона Аида Обућа, уз пригодне ријечи захвале, нагласила је како је подршка Федералног министарства просторног уређења најзначајнија коју је овај добио кантон за наставак санације клизишта, као и за два пројекта енергетске ефикасности кантоналних институција у самом центру Горажда.

  Министар за урбанизам, просторно уређење и заштиту околине БПК Бојан Крунић изразио је наду да ће и у будућности бити настављена сурадња на обострано задовољство.

  Градоначелник Горажда Ернест Имамовић посебно се захвалио министру Мартићу и Федералном министарству, истичући како ће ова подршка значити много грађанима овог града, јер се ради о обнови више јавних објеката и санацији клизишта, што је један од већих проблема с којим се годинама суочавају.

  Уговори су потписани сукладно Одлуци Владе ФБиХ о усвајању Програма утрошка с критеријима расподјеле средстава, а потписивању су назочили и начелник Опћине Пале-Прача Алмин Ћутук, начелник Опћине Фоча-Устиколина Мујо Софраџија, директор Кантоналне управе Цивилне заштите БПК Кенан Канлић, као и заступник у Заступничком дому Парламента ФБиХ Аднан Ефендић, саопћено је из Федералног министарства просторног уређења.