Financijska podrška za 12 projekata u BPK

 • 25.07.2022.
 • Financijska podrška za 12 projekata u BPK

  Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas je u prostorijama Federalnog ministarstva primio premijerku Bosanko-podrinjskog kantona Aidu Obuću i predstavnike ovog kantona.

  Ovom prilikom potpisani su ugovori o sufinanciranju 12 projekata koji su ispunili uvjete javnog poziva ovog ministarstva i na taj način osigurali financijsku podršku u ukupnom iznosu od 586.375,89 KM.

  Ovim sredstvima, izdvojenim iz Proračuna FBiH za 2022. godinu, osigurana  je podrška projektima iz oblasti sanacije šteta nastalih usljed poplava i klizišta, zatim utopljavanja zgrada radi uštede energije, kao i zaštite nacionalnih spomenika.

  Ministar Martić je kazao kako mu je zadovoljstvo pozdraviti predstavnike institucija iz Bosansko-podrinjskog kantona, a da projekti za koje su potpisani ugovori predstavljaju javni interes, ne samo za ovaj kanton, nego za Federaciju BiH općenito.

  - Vašem kantonu poplave su nanijele ogromne štete, stoga ćemo ovom financijskom podrškom sudjelovati u sufinanciranju sanacije njihovih posljedica, ali i smanjiti rizik od novih klizišta i poplava, te tako doprinijeti većoj sigurnosti stanovništva i infrastrukture, što nam je zajednički cilj - istaknuo je ministar.

  Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća, uz prigodne riječi zahvale, naglasila je kako je podrška Federalnog ministarstva prostornog uređenja najznačajnija koju je ovaj dobio kanton za nastavak sanacije klizišta, kao i za dva projekta energetske efikasnosti kantonalnih institucija u samom centru Goražda.

  Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Bojan Krunić izrazio je nadu da će i u budućnosti biti nastavljena suradnja na obostrano zadovoljstvo.

  Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović posebno se zahvalio ministru Martiću i Federalnom ministarstvu, ističući kako će ova podrška značiti mnogo građanima ovog grada, jer se radi o obnovi više javnih objekata i sanaciji klizišta, što je jedan od većih problema s kojim se godinama suočavaju.

  Ugovori su potpisani sukladno Odluci Vlade FBiH o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava, a potpisivanju su nazočili i načelnik Općine Pale-Prača Almin Ćutuk, načelnik Općine Foča-Ustikolina Mujo Sofradžija, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite BPK Kenan Kanlić, kao i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.