Федерална инспекција од суботе на терену: Свако прекорачење прописане цијене пелета ће бити најоштрије санкционисано

 • 10.11.2022.
 • Федерална инспекција од суботе на терену: Свако прекорачење прописане цијене пелета ће бити најоштрије санкционисано

  Федерална управа за инспекцијске послове је саопћила да ће федерални тржишни инспектори од суботе вршити усмјерене појачане надзоре произвођача и прометника пелета у ФБиХ, а у складу с данашњом Одлуком Владе ФБиХ о прописивању мјере непосредне контроле цијена одређивањем највишег нивоа цијена за пелет.

  Овом одлуком је прописано да највиша продајна цијена пелета не може прелазити 480 КМ плус ПДВ у трговини на мало, по тони у свим паковањима. Одлука ступа на снагу у суботу, 12.11.2022. године, а за реализацију и надзор над њеним провођењем задужене су федерална и кантоналне тржишне инспекције, темељем Закона о контроли цијена.

  - Овом одлуком Владе ФБиХ инспекцијски органи су добили алат којим ће зауставити прекомјерно и неоправдано повећање цијена пелета у ФБиХ, те смањити посљедице енергетске кризе на економски статус грађана. Федерална управа за инспекцијске послове ће кроз појачано присуство федералних тржишних инспектора на терену контролисати све произвођаче и прометнике пелета у ФБиХ како би било осигурано стриктно поштивање прописане цијене, а с циљем заштите потрошача и осигурања стабилности тржишта - изјавио је директор Федералнe управe за инспекцијске послове Анис Ајдиновић.

  Казне за непоштивање прописаних мјера непосредне контроле цијена утврђене су Законом о контроли цијена.

  ФУЗИП позива све произвођаче и прометнике пелета да коригују цијене у складу с Одлуком Владе ФБиХ, како не би били санкционисани.

  Такођер, позива грађане да прекорачење прописане цијене пелета која је ограничена на 561,60 КМ (480 КМ плус ПДВ) у малопродаји, пријаве путем контакт форме „Пријави неправилност“ на wеб страници ФУЗИП хттпс://фузип.гов.ба/пријави-неправилност/, телефона за пријаве 033 / 22 66 44 (отворен 24 сата), е-маила инфо@фузип.гов.ба или поштом на адресу Фехима еф. Чурчића бр. 6, Сарајево.