Federalna inspekcija od subote na terenu: Svako prekoračenje propisane cijene peleta će biti najoštrije sankcionisano

 • 10.11.2022.
 • Federalna inspekcija od subote na terenu: Svako prekoračenje propisane cijene peleta će biti najoštrije sankcionisano

  Federalna uprava za inspekcijske poslove je saopćila da će federalni tržišni inspektori od subote vršiti usmjerene pojačane nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s današnjom Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

  Ovom odlukom je propisano da najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima. Odluka stupa na snagu u subotu, 12.11.2022. godine, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena.

  - Ovom odlukom Vlade FBiH inspekcijski organi su dobili alat kojim će zaustaviti prekomjerno i neopravdano povećanje cijena peleta u FBiH, te smanjiti posljedice energetske krize na ekonomski status građana. Federalna uprava za inspekcijske poslove će kroz pojačano prisustvo federalnih tržišnih inspektora na terenu kontrolisati sve proizvođače i prometnike peleta u FBiH kako bi bilo osigurano striktno poštivanje propisane cijene, a s ciljem zaštite potrošača i osiguranja stabilnosti tržišta - izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

  Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena.

  FUZIP poziva sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili sankcionisani.

  Također, poziva građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji, prijave putem kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/, telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata), e-maila info@fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo.