БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Влада ФБиХ омогућила послодавцима да исплате неопорезиву помоћ упосленицима у износу до 2.768 КМ

  • 18.07.2024.
  • Влада ФБиХ омогућила послодавцима да исплате неопорезиву помоћ упосленицима у износу до 2.768 КМ

    Влада Федерације БиХ је на данашњој сједници, на приједлог Федералног министарства финансија, с циљем ублажавања економских посљедица узрокованих растом цијена основних животних намирница донијела Уредбу којом се уређује право на исплату помоћи од стране послодавца, динамика исплате и начин реализације. Право на ову помоћ, усљед инфлаторног раста цијена, има лице које има заснован радни однос са послодавцем у складу са чланом 4. Закона о раду.

    Послодавац може, на основу ове уредбе, извршити исплату помоћи у максималном износу до 2.768 КМ у складу са финансијским могућностима и правилима прописаним овом уредбом. Такођер, може извршити исплату помоћи и у износу који је мањи од овог износа. Помоћ се може исплатити у периоду од дана ступања на снагу ове уредбе, а најкасније до дана престанка њеног важења. Ова помоћ се не сматра плаћом или накнадом плаће према одредбама Закона о раду.

    Уредбом је прецизирано да се исплата помоћи може извршити до максимално шест транши (дијелова), с тим да укупан износ не може прећи 2.768 КМ. Такођер, помоћ се може исплатити и једнократном траншом. Право на исплату помоћи имају сви запосленици који су затечени у радном односу на дан доношења акта који је послодавац дужан донијети (напримјер, одлука, правилник) којим ће се, између осталог, уредити износ помоћи, датум исплате, број транши и услови исплате, а без дискриминације на било који начин. Уколико запосленику престане радни однос, послодавац који помоћ исплаћује у више транши нема обавезу исплате преосталих транши запосленику након престанка радног односа. Одређено је и да се појединачни акти које доноси послодавац за остваривање овог права обавезно се доносе у писаном облику.

    Послодавац је дужан, до 15. у мјесецу за протекли мјесец у којем је извршена исплата помоћи или дијела помоћи, доставити надлежној Порезној испостави Извјештај о исплати помоћи. Порезна управа ФБиХ је дужна збирне податке из овог извјештаја доставити Федералном министарству финансија до краја мјесеца за претходни мјесец. Податке о укупно исплаћеној помоћи, у складу са овом уредбом, Порезна управа је дужна доставити Министарству до 15. фебруара 2025. године. На основу ових података, Министарство ће доставити Влади ФБиХ Информацију о извршеним исплатама помоћи у складу са овом Уредбом. 

    Ова Уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеним новинама ФБиХ, а престаје важити 31.12.2024. године.

    Како је наведено у образложењу Уредбе, исплата неопорезиве помоћи радницима ће директно имати утјецај на повећање њихове куповне моћи и лакше подношење инфлаторног притиска узрокованог и вањским и интерним утјецајима на које они не могу утјецати. Са аспекта праведности, мјера има за циљ повећање социјалне правде посебно узимајући у обзир запослене са најнижим примањима. Према подацима од Порезне управе, око 120.000 радника прима најнижу плаћу, а још додатних 70.000 радника прима нешто вишу плаћу од најниже, односно плаћу у износу до 800 КМ. С друге стране, наглашено је да ову мјеру треба разматрати и са аспекта послодаваца и то са више страна. Првенствено, треба имати у виду да ће послодавци имати прилику кроз ову Уредбу помоћи својим запосленицима, а без додатног порезног оптерећења, док ће с друге стране ова мјера допринијети задржавању радних мјеста и смањењу флуктуације радника.

    Истакнуто је да је ова уредба само дио сета фискалних мјера које кроз своје програме рада планира провести Влада ФБиХ, а посебно се то односи на доношење нових закона о доприносима и порезу на доходак, те се Уредба треба посматрати у цјелокупном контексту мјера које проводи Влада. Све ове мјере у комбинацији са инвестицијским циклусом у пољу прометне повезаности имају циљ генерирати већи економски раст Федерације БиХ.

    Наведено је да са прописаном помоћи сваки радник може добити до 2.768 КМ у периоду важења  Уредбе, што износи 461 КМ на мјесечном нивоу. Потпуна примјена ове уредбе осигурат ће да минимално мјесечно примање које запосленик прими путем трансакцијског рачуна буде изнад просјечне нето плаће у ФБиХ, укључујући и накнаде које послодавци исплаћују запосленицима. Овом Уредбом, Влада ФБиХ омогућава, али не прописује обавезу, да послодавци својим запосленицима исплате новчану помоћ.