БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

26. УРЕДБА о поступку доказивања испуњености општих и посебних услова за именовање у тијела управе, надзора и руководства у Федералним установама социјалне заштите

На основу члана 47. став (3), члана 55. став (3), члана 62. став (4) и члана 89. став (12) Закона о установама социјалне заштите Федерације Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", број 64/22), Влада Федерације Босне и Херцеговине, на 340. сједници, одржаној 24.11.2022. године, доноси


УРЕДБУ


О ПОСТУПКУ ДОКАЗИВАЊА ИСПУЊЕНОСТИ ОПШТИХ И ПОСЕБНИХ УСЛОВА ЗА ИМЕНОВАЊЕ У ТИЈЕЛА УПРАВЕ, НАДЗОРА И РУКОВОДСТВА У ФЕДЕРАЛНИМ УСТАНОВАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ


I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ


Члан 1.
(Предмет Уредбе)

Овом уредбом детаљније се уређује поступак именовања управних и надзорног одбора, те директора у установама социјалне заштите Федерације Босне и Херцеговине (у даљем тексту: федералне установе социјалне заштите), као и начин доказивања испуњености општих и посебних услова и непостојања законских запрека за именовање на наведене позиције.

Члан 2.
(Примјена Уредбе)

Одредбе ове уредбе примјењују се на поступак и процедуре именовања на позиције предсједника и чланова управних и надзорног одбора, као и на позицију директора у федералним установама социјалне заштите у складу с одредбама Закона о установама социјалне заштите Федерације Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", број 64/22 - у даљем тексту: Закон).

Члан 3.
(Опсег Уредбе)

Уредба обухвата сљедеће поступке:

а) поступак дефинисања садржаја и објаве јавног конкурса;

б) поступак пријављивања на јавни конкурс;

ц) поступак провјеравања испуњености услова;

д) поступак избора и именовања.

Члан 4.
(Обавеза доказивања)

Кандидат за именовање на позицију предсједника или члана управног или надзорног одбора, односно на позицију директора у федералној установи социјалне заштите дужан је доказати испуњавање општих и посебних услова, као и непостојање запрека за именовање на наведене позиције на начин и по поступцима утврђеним одредбама ове уредбе.

Члан 5.
(Родно значење израза)

Изрази који се користе у овој уредби, а који имају родно значење, без обзира јесу ли кориштени у мушком или женском роду, обухватају на једнак начин мушки и женски род.

II. ПОСТУПАК ДЕФИНИСАЊА САДРЖАЈА И ОБЈАВА ЈАВНОГ КОНКУРСА


Члан 6.
(Доношење акта о расписивању јавног конкурса)

(1) У складу с чланом 45. став (2) и чланом 53. став (2) Закона, Влада Федерације Босне и Херцеговине (у даљем тексту: Влада Федерације), на приједлог Федералног министарства рада и социјалне политике (у даљем тексту: Министарство), доноси одлуку о расписивању јавног конкурса за именовање предсједника и чланова управних и надзорног одбора федералних установа социјалне заштите, као и рјешење о именовању комисије за провођење конкурсне процедуре.

(2) У складу с чланом 61. став (2) Закона, одлуку о расписивању јавног конкурса за именовање директора, као и рјешење о именовању комисије за провођење конкурсне процедуре доноси управни одбор федералне установе социјалне заштите у коју се врши именовање.

(3) Приликом именовања комисија из ст. (1) и (2) овога члана досљедно се примјењују одредбе члана 45. став (3) и члана 53. став (3) Закона, односно одредбе члана 61. став (3) Закона које се односе на састав комисија за провођење конкурсних процедура везаних за именовања предсједника и чланова управних и надзорног одбора, односно директора у федералним установама социјалне заштите.

Члан 7.
(Садржај јавног конкурса)

(1) Текст јавног конкурса за именовање предсједника и чланова управних и надзорног одбора, односно директора у федералним установама социјалне заштите обавезно садржи:

а) назив федералне установе социјалне заштите у коју се врши именовање;

б) назив позиције на коју се врши именовање;

ц) надлежности тијела, односно позиције на коју се врши именовање;

д) опће и посебне услове за именовање на референтну позицију;

е) попис документације којом се доказује испуњавање општих и посебних услова;

ф) запреке за именовање на референтну позицију;

г) попис документације којом се доказује непостојање запрека за именовање на референтну позицију и

х) упута о форми и начину на који се достављају пријава и тражена документација.

(2) Поред елемената наведених у ставу (1) овога члана, у тексту јавног конкурса потребно је кандидатима дати и упуте о начину и садржају интервјуа који ће се с њима обавити и посебну напомену да кандидати морају испуњавати услове јавног конкурса с даном његове објаве, независно од тога када су докази затражени или достављени, као и да се неправовремене, непотпуне и неуредне пријаве неће разматрати, те о року за подношење пријаве.

(3) Поред елемената наведених у ст. (1) и (2) овога члана, у тексту се јавног конкурса обавезно наводи и упозорење да ће кандидат који у било чему не поступи по наводима јавног конкурса бити искључен из конкурсне процедуре без могућности понављања пропуштене радње.

Члан 8.
(Објава јавног конкурса)

У складу с прописима о министарским, владиним и другим именовањима, интегрални текст јавног конкурса за именовање предсједника и чланова управних и надзорног одбора, односно директора федералних установа социјалне заштите објављује се у "Службеним новинама Федерације БиХ" и на службеној wеб страници Министарства, док се обавијест о расписивању предметног конкурса објављује у два дневна листа великог тиража с циљем да та информација буде доступна најширој заинтересованој јавности.

Члан 9.
(Трајање јавног конкурса)

У складу с прописима о министарским, владиним и другим именовањима, крајњи рок за подношење пријава по јавном конкурсу за именовање предсједника и чланова управних и надзорног одбора, односно директора федералних установа социјалне заштите не може бити краћи од 15 дана од дана посљедње објаве интегралног текста јавног конкурса.

III. ПОСТУПАК ПРИЈАВЉИВАЊА НА ЈАВНИ КОНКУРС


Члан 10.
(Подношење пријаве на јавни конкурс)

(1) Пријава на јавни конкурс за именовање предсједника и чланова управних и надзорног одбора у федералним установама социјалне заштите, заједно с траженом документацијом, подноси се Министарству на начин утврђен текстом јавног конкурса.

(2) Пријава на јавни конкурс за именовање директора федералне установе социјалне заштите, заједно с траженом документацијом, подноси се федералној установи социјалне заштите у којој се врши именовање на начин утврђен текстом јавног конкурса.

Члан 11.
(Образац за подношење пријаве на јавни конкурс)

Пријаве по јавном конкурсу за именовање предсједника и чланова управних и надзорног одбора, односно директора у федералним установама социјалне заштите подносе се на сљедећим посебним обрасцима који су саставни дио ове уредбе:

а) Образац 01 за именовање у управни одбор федералне установе социјалне заштите;

б) Образац 02 за именовање у надзорни одбор федералне установе социјалне заштите и

ц) Образац 03 за именовање на позицију директора федералне установе социјалне заштите.

Члан 12.
(Попуњавање обрасца)

(1) Приликом попуњавања пријавног обрасца из члана 11. ове уредбе кандидати за именовање на позиције предсједника или чланова управног одбора у федералним установама социјалне заштите обавезно уписују и својство у којем се кандидирају према одредбама члана 46. став (2) Закона.

(2) Уколико у пријавном обрасцу кандидата не буде наведен податак из става (1) овога члана, његова ће се пријава третирати као пријава из реда стручних лица из области и звања утврђених посебним критеријима за именовање у управне одборе федералних установа социјалне заштите.

Члан 13.
(Доказивање испуњавања општих услова)

У погледу испуњавања општих услова за именовање на позицију предсједника или члана управних или надзорног одбора, односно на позицију директора у федералној установи социјалне заштите, кандидат мора доказати сљедеће чињенице:

а) да је држављанин Босне и Херцеговине;

б) да је старији од 18 година;

ц) да није отпуштен из државне службе као резултат дисциплинске мјере на било којем нивоу власти у Босни и Херцеговини у периоду од три године прије дана пријављивања на неку од наведених позиција и

д) да се на њега не односи члан IX. став 1. Устава Босне и Херцеговине.

Члан 14.
(Документација за доказивање испуњавања општих услова)

(1) Као доказ о испуњавању општих услова утврђених одредбама прописа о министарским, владиним и другим именовањима, као и одредбама ове уредбе, кандидат је, уз пријавни образац, дужан доставити и сљедећу документацију:

а) извод из матичне књиге рођених;

б) увјерење о држављанству;

ц) изјаву о испуњавању општих услова утврђених чланом 13. став (1) тач. ц) и д) ове уредбе.

(2) Изјава из тачке ц) става (1) овога члана саставни је дио пријавних образаца из члана 11. ове уредбе.

Члан 15.
(Доказивање испуњавања посебних услова)

У погледу испуњавања посебних услова за именовање на позицију предсједника или члана управних или надзорног одбора, односно на позицију директора у федералној установи социјалне заштите, кандидат мора доказати сљедеће чињенице:

а) посједовање Законом прописане стручне спреме;

б) посједовање Законом прописаног радног стажа у струци;

ц) познавање прописа из области социјалне и дјечје заштите с посебним фокусом на дјелатност установа социјалне заштите и начин њиховог функционисања;

д) познавање надлежности, садржаја и начина рада који су повезани с функцијом на коју аплицира.

Члан 16.
(Доказивање посједовања прописане стручне спреме)

(1) Као доказ о посједовању стручне спреме прописане Законом, кандидат је, уз пријавни образац, дужан доставити универзитетску диплому којом доказује:

а) посједовање високе стручне спреме – VII степен стручне спреме, односно високо образовање првог циклуса (који се вреднује с 240 ECTS бодова) или другог или трећег циклуса Болоњског система студирања из области друштвених, хуманистичких или медицинских наука уколико се пријава односи на позицију предсједника или члана управног одбора у федералној установи социјалне заштите у складу с одредбом члана 47. став (2) тачка а) Закона;

б) посједовање високе стручне спреме – VII степен стручне спреме, односно високо образовање првог циклуса (који се вреднује с 240 ECTS бодова) или другог или трећег циклуса Болоњског система студирања из области друштвених наука – смјер економија или право уколико се пријава односи на позицију предсједника или члана надзорног одбора у федералној установи социјалне заштите у складу с одредбом члана 55. став (2) тачка а) Закона;

ц) посједовање високе стручне спреме – VII степен стручне спреме, односно високо образовање првог циклуса (који се вреднује с 240 ECTS бодова) или другог или трећег циклуса Болоњског система студирања из области друштвених или медицинских наука уколико се пријава односи на позицију директора у федералној установи социјалне заштите у складу с одредбом члана 62. став (2) тачка а) Закона.

(2) Уколико је кандидат тражену стручну спрему стекао у иностранству, тада је, уз образовну исправу из става (1) овога члана, неопходно приложити и документ надлежне образовне институције у Босни и Херцеговини о нострификацији, односно еквиваленцији те образовне исправе.

Члан 17.
(Доказивање прописаног радног стажа у струци)

(1) Као доказ о посједовању радног стажа у струци прописаног Законом, кандидат је, уз пријавни образац, дужан приложити потврду или увјерење послодавца или послодаваца код којих је кандидат радио или ради.

(2) Докази из става (1) овога члана морају бити прецизни и детаљни, те садржавати све битне елементе који несумњиво указују на тражено радно искуство.

(3) Под битним елементима доказа из става (1) овога члана, без којих се исти имају сматрати непотпуним, подразумијевају се подаци о називу радног мјеста на којем је кандидат радио или ради, опису послова које је оно обухватало или обухвата, стручној спреми коју је то радно мјесто захтијевало или захтијева, прецизно наведеном периоду обављања тих послова с јасном назнаком јесу ли они обављани након стицања високе стручне спреме.

Члан 18.
(Доказивање осталих посебних услова)

(1) Испуњеност посебних услова у погледу познавања прописа из области социјалне и дјечје заштите с посебним фокусом на дјелатност установа социјалне заштите и начин њиховог функционисања, те познавања надлежности, садржаја и начина рада који су повезани с позицијом у федералној установи социјалне заштите на коју се врши именовање, утврђује се кроз поступак интервјуисања кандидата који проводи комисија за провођење конкурсне процедуре из члана 6. ове уредбе.

(2) Кандидат који се, у складу с чланом 46. став (2) Закона, пријављује за именовање у управни одбор из реда стручних запосленика дужан је, уз пријавни образац, приложити и потврду или увјерење федералне установе социјалне заштите у коју се врши именовање о његовом ангажману на пословима стручног рада с корисницима.

(3) Стручним запосленицима из члана 46. став (2) Закона и става (2) овога члана сматрају се искључиво социјални радници, психолози, педагози, едукатори-рехабилитатори (дефектолози), логопеди и други стручни профили који раде директно с корисницима и који имају статус стално запослених у федералној установи социјалне заштите у коју се врши именовање.

(4) Кандидат који се, у складу с чланом 46. став (2) Закона, пријављује за именовање у управни одбор из реда законских заступника корисника који се налазе на смјештају у федералној установи социјалне заштите у коју се врши именовање дужан је, уз пријавни образац, приложити и доказ да се то лице налази на смјештају, те да је он његов законски заступник.

(5) Као документ којим се доказује да се лице налази на смјештају прилаже се рјешење надлежног центра за социјални рад, односно општинске службе социјалне заштите којим је то лице упућено на смјештај у федералну установу социјалне заштите у коју се врши именовање или уговор о смјештају који је законски заступник склопио с федералном установом социјалне заштите у коју се врши именовање.

(6) Као документ којим се доказује својство законског заступника прилаже се рјешење надлежног центра за социјални рад, односно општинске службе социјалне заштите којим је кандидат постављен за старатеља лицу на смјештају у федералној установи социјалне заштите у коју се врши именовање или извод из матичне књиге рођених за лице које се налази на смјештају у федералној установи социјалне заштите у коју се врши именовање из којега је видљиво да је кандидат родитељ тог лица.

IV. ПОСТУПАК ПРОВЈЕРАВАЊА ИСПУЊЕНОСТИ УСЛОВА


Члан 19.
(Фазе поступка)

Поступак након затварања јавног конкурса одвија се у сљедећих неколико фаза:

а) оцјена формалне исправности пријава;

б) оцјена доказа о испуњавању општих и посебних услова за именовање;

ц) интервју с квалификованим кандидатима;

д) утврђивање и достављање Листе успјешних кандидата.

Члан 20.
(Комисија за провођење конкурсне процедуре)

(1) Поступак након затварања јавног конкурса проводи комисија за провођење конкурсне процедуре (у даљем тексту: комисија) именована на начин утврђен чланом 6. ове уредбе.

(2) Комисија на својој првој сједници доноси пословник о раду којим ће, између осталога, регулисати и питање сукоба интереса чланова комисије с описом поступка утврђивања постојања сукоба интереса.

(3) Чланови су комисије дужни, прије почетка провођења својих задатака и задужења, потписати изјаву о непристрасности и повјерљивости.

Члан 21.
(Оцјена формалне исправности пријава)

(1) Комисија оцјењује формално-правну исправност и садржај поднесених пријава.

(2) Комисија ће одбацити неправовремену или непотпуну пријаву.

(3) О разлозима одбацивања пријаве, комисија обавјештава кандидата у писаној форми.

(4) Против обавијести из става (3) овога члана кандидат може изјавити приговор у року од осам дана од дана њеног пријема.

(5) Приговором из става (4) овога члана могу се побијати само чињенице и околности у вези с разлозима о одбацивању пријаве наведеним у обавијести.

(6) О приговору из става (4) овога члана одлучује федерални министар рада и социјалне политике (у даљем тексту: федерални министар) уколико је ријеч о именовању управних или надзорног одбора у федералним установама социјалне заштите, односно управни одбор федералне установе социјалне заштите уколико је ријеч о именовању директора у тој установи.

(7) О приговору из става (4) овога члана одлучује се писаним путем у року од осам дана од дана пријема приговора.

Члан 22.
(Оцјена доказа о испуњавању општих и посебних услова)

(1) Комисија врши оцјену достављених доказа о испуњавању услова јавног конкурса, односно општих и посебних услова за именовање у управни или надзорни одбор, односно на позицију директора у федералној установи социјалне заштите.

(2) Комисија ће искључити из даље конкурсне процедуре кандидата за кога се, на основу оцјене достављених доказа, утврди да не испуњава опште и посебне услове за именовање у управни или надзорни одбор, односно на позицију директора у федералној установи социјалне заштите.

(3) Комисија писаним путем обавјештава кандидата о искључењу из конкурсне процедуре.

(4) Против обавијести из става (3) овога члана може се изјавити приговор у року од осам дана од дана њеног пријема.

(5) Приговором из става (4) овога члана могу се побијати само чињенице и околности у вези с разлозима искључења из конкурсне процедуре наведеним у обавијести.

(6) О приговору из става (4) овога члана одлучује федерални министар рада и социјалне политике (у даљем тексту: федерални министар) уколико је ријеч о именовању управних или надзорног одбора у федералним установама социјалне заштите, односно управни одбор федералне установе социјалне заштите уколико је ријеч о именовању директора у тој установи.

(7) О приговору из става (4) овога члана одлучује се писаним путем у року од осам дана од дана пријема приговора.

Члан 23.
(Интервју с квалификованим кандидатима)

(1) С кандидатима који су испунили формално-правне услове пријаве и који су задовољили опште и посебне услове за именовање у управни или надзорни одбор, односно на позицију директора у федералној установи социјалне заштите, обавља се усмени интервју.

(2) У складу с чланом 18. став (1) ове уредбе, кроз интервју из става (1) овога члана утврђује се испуњеност посебних услова у погледу познавања прописа из области социјалне и дјечје заштите с посебним фокусом на дјелатност установа социјалне заштите и начин њиховог функционисања, те познавања надлежности, садржаја и начина рада који су повезани с позицијом у федералној установи социјалне заштите на коју се врши именовање.

(3) Прије заказивања интервјуа из става (1) овога члана комисија је дужна утврдити листу питања која ће се свим кандидатима постављати, као и јединствен начин оцјењивања одговора које кандидати буду давали на та питања.

(4) О мјесту и времену провођења интервјуа комисија писаним путем обавјештава квалификоване кандидате.

(5) Комисија ће извршити идентификовање кандидата који буде приступио интервјуу увидом у његову личну карту или други идентификациони документ.

(6) Кандидат који одбије идентификацију из става (5) овога члана губи статус квалификованог кандидата и не може приступити интервјуу.

(7) Кандидат који се из било којега разлога не одазове на заказани интервју и о томе правовремено не информише комисију, губи статус квалификованог кандидата и не може бити уврштен на Листу успјешних кандидата.

(8) Изузетно, кандидату који правовремено информише комисију о оправданој немогућности доласка на интервју у заказаном термину, понудит ће се други термин у разумном року који не може бити дужи од пет дана од дана одржавања посљедњег интервјуа.

Члан 24.
(Утврђивање и достављање Листе успјешних кандидата)

(1) Кандидати за које је, кроз поступке утврђене чл. 22. и 23. ове уредбе, утврђено да испуњавају опште и посебне услове за именовање у управни или надзорни одбор, односно на позицију директора у федералној установи социјалне заштите уврштавају се на Листу успјешних кандидата.

(2) У складу с резултатима оцјењивања, редослијед на Листи успјешних кандидата утврђује се према оцјенама додијељеним у поступку интервјуисања и то од виших према нижима.

(3) Листа успјешних кандидата доставља се:

а) Влади Федерације уколико се врши именовање у управне или надзорни одбор у федералним установама социјалне заштите;

б) управном одбору федералне установе социјалне заштите уколико се врши именовање на позицију директора.

(4) Уз Листу успјешних кандидата комисија је дужна доставити и извјештај о свом раду са свом пратећом документацијом укључујући и пријаве на јавни конкурс.

V. ПОСТУПАК ИЗБОРА И ИМЕНОВАЊА


Члан 25.
(Избор кандидата за именовање у управне или надзорни одбор)

(1) На основу Листе успјешних кандидата, Влада Федерације врши одабир кандидата за именовање у управне или надзорни одбор у федералним установама социјалне заштите.

(2) Приликом одабира кандидата за именовање, води се рачуна о досљедној примјени одредби члана 45. став (1), члана 46. став (1), члана 53. став (1), члана 54. став (1) које се односе на број узастопних мандата, као и одредбе члана 86. став (5) Закона која се односи на равноправну заступљеност полова.

(3) Листа кандидата за именовање у управне или надзорни одбор у федералним установама социјалне заштите доставља се Министарству с јасно назначеном информацијом ко се од одабраних кандидата именује на позицију предсједника.

Члан 26.
(Избор кандидата за именовање на позицију директора)

(1) На основу Листе успјешних кандидата, управни одбор федералне установе социјалне заштите у коју се врши именовање одабире кандидата који ће бити именован на позицију директора те установе.

(2) Приликом одабира кандидата за именовање, води се рачуна о досљедној примјени одредбе члана 62. став (3) Закона која се односи на број узастопних мандата.

(3) У складу с одредбом члана 61. став (1) Закона, управни одбор федералне установе социјалне заштите дужан је, прије коначног именовања директора, прибавити сагласност Владе Федерације.

Члан 27.
(Обавјештавање кандидата за именовање)

(1) Прије њиховог коначног именовања, Министарство доставља изабраним кандидатима за именовање у управне или надзорни одбор у федералним установама социјалне заштите писану обавијест о њиховом избору.

(2) Прије његовог коначног именовања, управни одбор федералне установе социјалне заштите доставља изабраном кандидату за именовање на позицију директора писану обавијест о његовом избору.

Члан 28.
(Доказивање непостојања запрека за именовање)

(1) Уз писану обавијест из члана 27. ове уредбе од сваког се појединог одабраног кандидата тражи и достављање доказа о непостојању запрека за његово именовање при чему:

а) доказе о непостојању наведених запрека одабрани кандидат за именовање на позицију предсједника или члана управног одбора федералне установе социјалне заштите доставља у складу с одредбама члана 48. Закона;

б) доказе о непостојању наведених запрека одабрани кандидат за именовање на позицију предсједника или члана надзорног одбора федералних установа социјалне заштите доставља у складу с одредбама члана 56. Закона;

ц) доказе о непостојању наведених запрека одабрани кандидат за именовање на позицију директора федералне установе социјалне заштите доставља у складу с одредбама члана 63. Закона.

(2) Рок за достављање доказа о непостојању запрека за именовање је 15 дана од дана запримања обавијести из става (1) овога члана.

(3) Одабрани кандидат који у року из става (2) овога члана не достави доказе о непостојању запрека за његово именовање или се, након њиховог достављања, утврди да те запреке постоје, не може бити именован у управне или надзорни одбор, односно на позицију директора у федералним установама социјалне заштите у складу с релевантним одредбама Закона.

(4) У случајевима из става (3) овога члана на те ће се позиције предложити именовање другог кандидата с Листе успјешних кандидата из члана 24. ове уредбе.

Члан 29.
(Документација којом се доказује непостојање запрека)

(1) Као документ којим доказује посједовање здравствене способности, у складу с одредбама члана 48. став (1) тачка а), члана 56. став (1) тачка а) или члана 63. став (1) тачка а) Закона, кандидат доставља увјерење или потврду надлежне здравствене институције.

(2) Као документ којим доказује неосуђиваност за казнена дјела утврђена одредбама члана 48. став (1) тач. б), ц) и д), члана 56. став (1) тач. б), ц) и д) или члана 63. став (1) тач. б), ц) и д) Закона, кандидат доставља увјерење или потврду надлежног органа унутрашњих послова.

(3) Као документ којим доказује да му, у складу с одредбама члана 48. став (1) тачка е), члана 56. став (1) тачка е) или члана 63. став (1) тачка е) Закона, није изречена мјера породично-правне заштите или заштитна мјера због породичног насиља, кандидат доставља увјерење или потврду надлежне правосудне институције.

(4) Као документ којим доказује непостојање запрека утврђених одредбама члана 48. став (1) тач. ф), г), х) и и), члана 56. став (1) тач. ф), г), х) и и) или члана 63. став (1) тач. ф), г), х) и и) Закона, кандидат доставља својеручно потписану изјаву.

(5) Изјава из става (4) овога члана мора бити овјерена од стране надлежног општинског, односно градског органа управе.

Члан 30.
(Коначно именовање)

(1) Након окончања поступка прикупљања документације из члана 29. ове уредбе доноси се коначно рјешење о именовању и то:

а) Влада Федерације о именовању предсједника и чланова управних или надзорног одбора у федералним установама социјалне заштите;

б) управни одбор федералне установе социјалне заштите о именовању директора.

(2) Рјешења о коначном именовању из става (1) овог члана објављују се у "Службеним новинама Федерације БиХ".

(3) У складу с чланом 50. став (2) и чланом 58. став (2) Закона, Влада Федерације, на приједлог Министарства, уз акте о именовању из става (1) тачка а) овога члана, доноси и одлуке којима ће утврдити висину новчане накнаде за рад предсједницима и члановима управних и надзорног одбора федералних установа социјалне заштите, услове за њезину исплату, начин извјештавања као и друга питања од значаја.

(4) У складу с чланом 65. став (3) Закона, управни одбор федералне установе социјалне заштите, уз акт о именовању из става (1) тачка б) овога члана, доноси и одлуку којом ће утврдити висину плаће директора, услове за њезину исплату, начин извјештавања као и друга питања од значаја.

VI. ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ


Члан 31.
(Вјеродостојност документације)

Сва документација која се тражи по основу било којега поступка утврђеног одредбама ове уредбе мора бити у оригиналу или овјереној преслици.

Члан 32.
(Чување документације)

По окончању свих поступака утврђених одредбама ове уредбе, сва се оригинална документација, укључујући и пријаве кандидата на јавни конкурс, доставља на архивирање и то:

а) Министарству документација везана за именовања управних или надзорног одбора у федералним установама социјалне заштите;

б) федералним установама социјалне заштите документација везана за именовања њихових директора.

Члан 33.
(Ступање на снагу)

Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеним новинама Федерације БиХ".

В. број 1721/2022
24. новембра 2022. године
Сарајево


Премијер
Фадил Новалић, с. р.