Хитна сједница: Владa ФБиХ упућује у Турску Специјализирану јединицу за спашавање из рушевина (УСАР тим)

 • 06.02.2023.
 • Хитна сједница: Владa ФБиХ упућује у Турску Специјализирану јединицу за спашавање из рушевина (УСАР тим)

  На иницијативу премијера Федерације Босне и Херцеговине Фадила Новалића, Влада Федерације БиХ је на данашњој хитној телефонској сједници, прихватајући информацију о разорним земљотресима на подручјима Републике Турске и Сирије, задужила Федералну управу цивилне заштите да хитно организира упућивање помоћи Републици Турској.

   

  Помоћ укључује дио Федералне специјализиране јединице за спашавање из рушевина (УСАР тим), од 17 припадника као интервентну помоћ, са личном опремом и два потражна пса у подручја погођена земљотресом који би се ради хитности упутили зрачним путем. Остатак овог тима од 20 припадника јединице са потребном опремом и средствима за спашавање из рушевина бит ће упућена накнадно копненим путем.

   

  Влада је задужила Федералну управу цивилне заштите и Федерални штаб цивилне заштите да координирају упућивање Горске службе спашавања Федерације БиХ у функцији Федералне службе заштите и спашавања у подручја погођена земљотресом у Републици Турској.

   

  Такођер, Федерална управа цивилне заштите задужена је да Федералном министарству финансија достави захтјев за издвајање средстава из Текуће резерве Владе Федерације за 2023. годину за финансирање трошкова ангажмана федералних специјализираних јединица и служби заштите и спашавања.

   

  У информацији Федералне управе цивилне заштите наведено је да је Турска затражила међународну помоћ у подручју потраге и спашавања, те активирала Механизам цивилне заштите Европске уније, а најхитније су потребни хитни медицински тимови, као и тимови за трагање и спашавање (МУСАР).

   

  Наиме, Федерална управа цивилне заштите има организоване специјализиране јединице намијењене за извођење сложенијих спасилачких интервенција које захтијевају брзу и ефикасну акцију спашавања живота људи и материјалних добара, те као помоћ може понудити ангажовање Федералне специјализиране јединице за спашавање из рушевина (УСАР тим), а који је спремна одмах ангажирати.

   

  Као Федерална служба заштите и спашавања, Горска служба спашавања Федерације БиХ ставила је на располагање тим од 50 припадника са два потражна пса.

   

  Иначе, премијер Новалић јутрос је у телефонском разговору са амбасадором Републике Турске у БиХ Садиком Бабуром Гиргином изразио саучешће породицама настрадалих у разорном земљотресу који је погодио ту земљу, те суосјећање с турским народом у овим тешким тренуцима. Том приликом, изразио је опредјељење Владе Федерације за пружање помоћи и стављање на располагање људских и материјално-техничких капацитета Федерације БиХ. Током разговора затражио је и информације о најпотребнијим видовима помоћи турском народу, а које би Федерација у овом тренутку могла пружити.