Хитна сједница Владе ФБиХ: Пензије повећане за 11,1 посто

 • 01.02.2023.
 • Хитна сједница Владе ФБиХ: Пензије повећане за 11,1 посто

  Влада Федерације Босне и Херцеговине се на данашњој хитној сједници, одржаној телефонским путем, упознала и дала сагласност на Одлуку Управног одбора Федералног завода за пензијско и инвалидско осигурање о аконтативном усклађивању пензија у складу са чланом 79. Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Ријеч је о аконтативном усклађивању пензија за 11,1 посто од јануара 2023. године.

   

  Премијер ФБиХ Фадил Новалић захвалио је заступницима у Представничком дому и делегатима у Дому народа Федералног парламента што су препознали важност усвајања федералног буџета за ову годину.

   

  - Тиме су омогућили Влади Федерације БиХ да испуни обећање о повећању пензија од 1. јануара за 11,1 посто. Желим обавијестити пензионере да смо управо одржали хитну сједницу Владе Федерације, те донијели потребну одлуку како би јануарске пензије, увећане за 11,1 посто, биле исплаћене на вријеме. Ово је највећи појединачни раст пензија у Федерацији до сада. Радује ме да смо до овог рјешења дошли на вријеме како бисмо нашим пензионерима омогућили аконтативну исплату. Данас им дефинитивно можемо и потврдити да неће чекати - казао је премијер Федерације БиХ Фадил Новалић.

   

  Подсјетио је да су  пензије у задњих десет мјесеци повећане четири пута, што је значајно утицало на побољшање положаја пензионера с обзиром на кризу повећања цијена коју сви трпимо.

   

  - У априлу прошле године 7 посто, у јуну 3,5 посто, па пет посто за најниже пензије у новембру  и ево сада 11,1 посто. Напоменут ћу да је све ово посљедица усвајања Закона о ПИО од 2018. године који је дефинитивно омогућио да се пензиони фонд „излијечи“. Ако погледамо уназад видјет ћемо да је од 2018. до данас закон био тако социјално оријентисан да су најниже пензије порасле за више од половине, за 52 посто, са 326 на 495 КМ, а да за то вријеме највеће пензије уопће нису расле. Овај пут ће и оне први пут расти, јер је досегнута законска клаузула односа један према пет. Тиме смо значајно учинили фонд социјалним. Уз чињеницу да имамо ликвидност у Федерацији и да смо усвојили Буџет Федерације, могу да кажем да су пензионери они који су били и остат ће приоритет Владе Федерације БиХ – истакао је премијер Новалић.

   

  Замјеник премијера и федерални министар рада и социјалне политике Веско Дрљача такођер је захвалио заступницима што су препознали јако осјетљиву тачку и имали довољно сензибилитета да воде рачуна и о бризи о пензионерима.

   

  - Брига о пензионерима је један од приоритета у раду Владе ФБиХ, као и самог Министарства рада и социјалне политике. То је наша обавеза јер једноставно знамо колико је та категорија угрожена и какве проблеме они имају. Желимо да помогнемо и да заштитимо ту категорију. У другом дијелу прошле године била је јако висока инфлација која је битно угрозила стандард и требало је на одређен начин реаговати. У том смислу и ова данашња одлука Владе, давање сагласности на Одлуку Управног одбора Федералног завода ПИО о аконтативном усклађивању 11,1 посто представља континуитет активности Владе. Коначно усклађивање извршит ће се 15. априла, како је и законом прописано – истакао је министар Дрљача.

   

  Додао је да се тренутно не може прејудицирати колико ће бити коначно усклађивање, али да ће се након тога разлика у односу на 11,1 посто исплатити ретроактивно од 1. јануара.

   

  - Знамо да је формула усклађивања раст потрошачких цијена и раст бруто друштвеног производа и у том смислу ми имплементирамо одредбу члана 79. закона. Основица за усклађивање пензија представља пензија која је исплаћена у децембру прошле године и на тај износ се утврђује увећање за 11,1 посто – рекао је министар Дрљача.

   

  Одлуком Управног одбора Федералног завода ПИО, на коју је Влада данас дала сагласност, прописано је да ће се усклађивање пензија у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању у 2023. години извршити у два дијела и то на начин да ће се аконтативно усклађивање пензија извршити у јануару 2023. године, а коначно усклађивање 15. априла 2023. године. Овај проценат повећања представља аконтативни износ, а одлука о усклађивању пензија у 2023. години бит ће донесена након што Федерални завод за статистику објави податке о расту потрошачких цијена у 2022. години, као и расту БДП-а за 2022. годину.

   

  Такођер, овом одлуком утврђено је да основицу за повећање представља пензија која је кориснику права припадала за мјесец децембар 2022. године, као и да ће се аконтативно усклађивање примјењивати од 1.1.2023. године.

   

  Подсјећамо да је на састанку премијера Федерације БиХ и ресорног министра с представницима Удружења пензионера Федерације БиХ усаглашено рјешење да се пензије аконтативно повећају од 1. јануара 2023. године, односно по усвајању Буџета ФБиХ за ову годину.