254. сједница Владе ФБиХ (ХИТНА)

 • 27.04.2022.
 • 254. сједница Владе ФБиХ (ХИТНА)

  Влада Федерације БиХ се на данашњој хитној, телефонски одржаној сједници упознала са информацијом Федералне управе цивилне заштите о земљотресима на подручју Федерације БиХ у периоду од 22. до 24. априла 2022. године.

  Влада је задужила Федерални штаб цивилне заштите и Федералну управу цивилне заштите да континуирано прате и анализирају стање у вези са земљотресима широм ФБиХ, посебно на подручју Херцеговачко-неретванског кантона, те је извјештавају и, по потреби у оквиру своје надлежности, ангажују федералне специјализиране јединице цивилне заштите и федералне службе заштите и спашавања ради провођења мјера заштите и спашавања. 

  Федерална влада препоручује опћинама и градовима на подручју ФБиХ, а посебно на подручју Херцеговачко-неретванског кантона, да формирају већи број комисија с циљем процјене штета у што краћем року.

  Федерални завод за геологију задужен је да хитно активира своје стручне тимове с циљем процјене тренутног стања и давања приједлога мјера за ублажавање негативних посљедица изазваних природном несрећом.

  У информацији Федералне управе цивилне заштите је наведено да су градске и опћинске службе, те кантоналне управе цивилне заштите након 24.4.2022. године евидентирале штете које су пријавила приватне и правне особе.

  У Стоцу је 235 особа пријавило материјалну штету на стамбеним објектима. Велика материјална штета је и на зградама и породичним објектима у Чапљини, гдје су досад санирани димњаци и поправљени кровови на 16 стамбених зграда и 81 породичној кући, те два школска и једаном вјерском објекту. Према информацијама надлежних служби на подручју града Мостара, није било значајнијих пријава од стране грађана или правних особа о насталим штетама или посљедицама земљотреса. У Неуму су пријављена три оштећења на приватним стамбеним објектима.

  Као што је познато, 22.4.2022. године у 23:07 сати је снажан земљотрес погодио подручје Херцеговине. Први подаци Еуромедитеранског сеизмолошког центра (ЕМСЦ) показали су да је магнитуда била 5,7 по Рицхтеру, а епицентар 19 километара од града Стоца и око 40 километара од Мостара, односно у опћини Берковићи. Подрхтавање тла се осјетило у цијелој БиХ, као и у сусједним земљама у региону. Том приликом једна особа је смртно страдала, а неколико је лакше повријеђено.

  Земљотрес је проузроковао материјалну штету на старијим и рушевним објектима, како у Стоцу, тако и у Чапљини и Мостару, те у опћинама Љубиње и Берковићи (РС), а изазвани су и бројни одрони на путним правцима Столац - Мостар, Столац - Неум, Столац - Љубиње и Столац - Берковићи.

  Информација ФУЦЗ-а коју је Федерална влада разматрала услиједила је након састанка премијера ФБиХ Фадила Новалића с предсједавајућим и потпредсједавајућим Представничког дома Парламента ФБиХ Мирсадом Заимовићом и Младеном Бошковићем, а с циљем правовременог одговора на стање изазвано природним непогодама у Федерацији БиХ.