Влада ФБиХ упутила иницијативу Вијећу министара БиХ да донесе државну стратегију за борбу против корупције

  • 20.03.2023.
  • Влада ФБиХ упутила иницијативу Вијећу министара БиХ да донесе државну стратегију за борбу против корупције

    Влада Федерације БиХ, у складу са закључком са сједнице одржане прошле седмице, упутила је иницијативу Вијећу министара БиХ да што прије усвоји државну стратегију за борбу против корупције, а како би Влада коначно била у могућности донијети овај стратешки документ и на федералном нивоу.

    Подсјетимо, на прошлоседмичној сједници усвојен је извјештај о раду за прошлу годину Антикорупционог тима Владе ФБиХ, у којем су истакнуте активности на стварању претпоставки за израду нове федералне стратегије за борбу против корупције. Међутим, како је наведено, њеној изради није се могло приступити због неусвајања стратегије на нивоу БиХ, те је појашњено да се већ чека двије године.

    Стога Федерална влада иницијативом ка Вијећу министара апелира да у што скоријем периоду  буде донесена државна стратегија. Омогућавањем доношења федералне стратегије, напоменули су из Владе ФБиХ, олакшат ће се и провођење бројних активности на проведби Закона о сузбијању корупције и организираног криминала у ФБиХ, а у оквиру којег су изузетно значајни успостава и изградња „Палате правде Федерације БиХ“ у коју ће бити смјештени Посебни одјели за борбу против корупције при Врховном суду ФБиХ и Федералном тужилаштву, о чему је већ потписан и Меморандум са Високим судским и тужилачким вијећем БиХ.