Влада ФБиХ: Потписан уговор о изградњи брзе цесте Прача – Горажде у вриједности од 8,5 милиона КМ

 • 13.10.2022.
 • Влада ФБиХ: Потписан уговор о изградњи брзе цесте Прача – Горажде у вриједности од 8,5 милиона КМ

  Федерални министар промета и комуникација Денис Ласић и премијерка Босанско-подрињског кантона Горажде Аида Обућа потписали су данас у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву, Уговор о имплементацији пројекта изградње брзе цесте Прача – Горажде. Ријеч је о будућој приступној цести према тунелу Храњен из правца Горажда за коју је Влада Федерације БиХ одобрила 8,5 милиона КМ. Ова цеста неопходна је с обзиром на то да је у току градња тунела Храњен.

  Након потписивања истакнуто је да ће реализација ових стратешких инфраструктурних пројеката за Босанско-подрињски кантон, омогућити квалитетно цестовно повезивање Горажда и Сарајева, те побољшати услове за цјелокупни привредни развој овог дијела Федерације БиХ. 

  -О добробити ове цесте и томе колико ће она значити овом дијелу Федерације Босне и Херцеговине сувишно је и говорити. Одавно се ради на томе да се ријеши саобраћајна изолираност Горажда и мислим да смо на добром путу да то коначно и откочимо. Након данашњег потписивања уговора средства су постала оперативна  - казао је министар Ласић.

  Премијерка БПК Горажде изразила је захвалност Влади Федерације БиХ и ресорном министарству што су препознали значај изградње брзе цесте Сарајево – Горажде.

  - Поред средстава која су раније директно издвојена за реализацију пројекта тунела Храњен, Влада ФБиХ с 8,5 милиона КМ подржава и приступну цесту како са јужне, тако и са сјеверне стране. Ово је највећи уговор који је до сада Босанско-подрињски кантон Горажде потписао. Његов значај је вишеструк, јер се јачим интензитетом иде у реализацију овог пројекта. Такођер, шаље се порука становницима нашег кантона да је изградња тунела Храњен значајна за Федерацију БиХ, подједнако као и за наш кантон - поручила је премијерка Обућа.

  Влада Федерације БиХ је на захтјев Министарства за привреду БПК Горажде, те приједлог Федералног министарства промета и комуникација усвојила 28. јула ове године одлуку којом се одобравају средства из федералног буџета, и то са позиције „Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – Трансфери за изградњу аутоцеста и брзих цеста“.

  Имплементатори овог пројкета су ЈП Аутоцесте ФБиХ д.о.о. Мостар и Министарство за привреду Босанско-подрињског кантона Горажде. Данашњем потписивању Уговора присуствовао је и директор ЈП Аутоцесте ФБиХ Елмедин Володер.