Влада ФБиХ одобрила 15 милиона КМ из Буџета за повољну кредитну стамбену линију намијењену младима

 • 23.03.2023.
 • Влада ФБиХ одобрила 15 милиона КМ из Буџета за повољну кредитну стамбену линију намијењену младима

  Влада Федерације БиХ данас је, на приједлог Федералног министарства финансија, донијела Одлуку којом се одобрава кредит Унион банци д.д. Сарајево по субординираним условима из средстава утврђених Буџетом ФБиХ за 2023. годину у износу од 15.000.000 КМ.

  Средства ће се користити за пласирање кредитне линије намијењене младима за рјешавање стамбеног питања, а одобрена су Унион банци на кредитној основи с роком доспијећа од 25 година, те фиксном каматном стопом од 0,1 посто годишње.

  Као и претходне, и данашња одлука ће у значајној мјери допринијети наставку рјешавања егзистенцијалних питања становништва, што ће утјецати на останак младих и образованих људи у земљи.

  Како се наводи у образложењу данашње одлуке, од покретања ове линије за младе 2018. године, укупно је одобрено и исплаћено стамбених кредита за 1.394 корисника у износу од 144.227.179 КМ. У прошлој години формиран је кредитни портфолио за физичка лица, чији резултат је 231 одобрени кредитни захтјев у укупном износу од 30.209.092 КМ, а просјечан износ кредита по запримљеним захтјевима је 132.745 КМ. Просјечна старосна доб корисника кредита је 30,4 године. Корисници су из више од 32 града и насеља у Федерацији БиХ.

  Образложено је и да су циљној скупини понуђени најконкурентнији услови на тржишту уз номиналну каматну стопа од 2,99 посто која је фиксна до краја отплате кредита, уз могућност њеног додатног умањења по рођењу дјеце, што је, како је образложено, јединствена понуда на тржишту. По овом основу умањена је каматна стопа за 141 клијента банке.

  Подсјетимо, Влада већ шесту годину узастопно путем Унион банке, чији је већински власник, издваја 15 милиона КМ за пласирање повољних стамбених кредита младима. Посљедњих пет година овај удружени кредитни фонд износио је укупно 30 милиона КМ годишње (по 15 милиона КМ Влада ФБиХ и Унион банка).

  Федерално министарство финансија овлаштено је да уиме Владе ФБиХ закључи Уговор о кредиту по субординираним условима са Унион банком, а за потписивање овог уговора овлаштена је федерална министрица финансија.