Влада ФБиХ: Додјела потицаја је наша обавеза према ЕУ

 • 17.11.2023.
 • Влада ФБиХ: Додјела потицаја је наша обавеза према ЕУ

  - Влада Федерације је у свом досадашњем раду показала осјетљивост и спремност на пружање помоћи најосјетљивијим социјалним категоријама, посебно особама с озбиљним обољењима. У овој години смо успјели „навући“ новац за бројне социјалне категорије, јер смо затекли буџет у којем није било тих ставки, а за наредну годину ћемо пронаћи системско рјешење за те проблеме.

   

  На свом путу ка ЕУ, БиХ се обавезала да ће поштовати споразуме које смо потписали са ЕУ и који се тичу одређених проблема на чијем рјешењу заједнички радимо. Не можемо ићи ка Европској унији и од њих очекивати новац, а да при томе не испуњавамо своје обавезе и оно што смо потписали. Програм потицаја при куповини електричних аутомобила је Програм из области економских реформи Босне и Херцеговине на њеном ЕУ путу. Тај програм је једна од обавеза које је БиХ преузела потписивањем Паришког споразума о климатским промјенама, Бриселског споразума као и Акционог плана за спровођење Софијске декларације о зеленој агенди за Западни Балкан 2021. - 2030. Овај пројект је започела претходна влада која је у 2022. години први пут донијела двије одлуке о потицајима за куповину електричних аутомобила. Босна и Херцеговина је, поред Косова, била једина држава у Европи која прије 2022. није проводила програм потицаја при куповини електричних аутомобила. Ми смо ове године поново расписали Јавни позив у складу с износом, који је према буџету био предвиђен за ту намјену. У овом програму су могли судјеловати сви пунољетни држављани БиХ са пребивалиштем у ФБиХ, који су поднијели захтјев, доставили документацију и који су испуњавали услове. Ови потицаји су наша обавеза и наставит ћемо их додјељивати и наредних година, иако знамо да ће то изазивати негативне реакције јавности. Све активности које је Федерално министарство енергије, рударства и индустрије провело по овом програму су транспаренте и доступне јавности кроз Отворени јавни позив и информације које се редовно објављују на wеб страници Министарства. Стога позивамо све оне који имају било каква сазнања о евентуалним нерегуларностима везаним за овај јавни позив, да доказе доставе правосуђу. Занимљиво је како поједини медији различито информишу јавност о додјели потицаја у зависности од тога која влада и које странке додјељују потицаје. Када је Новалићева влада додјељивала потицаје тада то медији нису називали социјалном неосјетљивошћу Владе нити су анализирали свако име оних којима су средства додијељена. Међутим, када ми то урадимо одједном су битна сва имена и све везано за потицаје и одједном је то невиђени скандал, без да су доставили иједан доказ нерегуларности приликом додјеле ових потицаја. Можемо само претпоставити који мотив имају за то.

   

  Зашто би ЕУ у своје чланство примила државу коју представљамо као социјални случај и која ће само црпити новац од других ЕУ држава, а да при томе нисмо спремни да испуњавамо обавезе које смо преузели? Осим тога, Босна и Херцеговина није сиромашна држава и нећемо је тако представљати. БиХ су опустошили корупција и организирани криминал и зато наш приоритет и јесте да се боримо против тога, како би новац који завршава на приватним рачунима криминалаца завршио у буџету и како бисмо имали довољно новца за све потребе - наводи се у саопћењу Владе Федерације БиХ.