Усвојене наредбе и препоруке Кризног штаба Федералног министарства здравства

 • 04.08.2022.
 • Усвојене наредбе и препоруке Кризног штаба Федералног министарства здравства

  Влада Федерације БиХ је, на данашњој сједници у Сарајеву којом је, по овлаштењу премијера ФБиХ, предсједавала замјеница премијера ФБиХ и федерална министрица финансија Јелка Милићевић, усвојила информацију о епидемиолошкој ситуацији ЦОВИД-19 у ФБиХ на дан 1.8.2022. године,  те наредбе и препоруке Кризног штаба Федералног министарства здравства.

  Владама кантона, односно кризним штабовима кантоналних министарстава здравства наређено је да континуирано прате епидемиолошку ситуацију на подручју кантона, те у случају погоршања правовремено дјелују и доносе мјере спрам епидемиолошке ситуације и о томе редовно извјештавају Кризни штаб ФМЗ-а.

  Кризни штаб ФМЗ-а је задужен да континуирано прати епидемиолошку ситуацију ЦОВИД-19 на подручју ФБиХ те, у случају погоршања, одмах препоручи Влади Федерације БиХ нове мјере.

  Наредбе и Препоруке Кризног штаба Федералног министарства здравства доносе се с роком важења од 30 дана рачунајући од 4.8.2022. године, који се утврђује као дан почетка примјене ових наредби и препорука. Међу наредбама је и обавезно ношење респираторне заштитне маске у свим здравственим и установама социјалне заштите (упосленици, пацијенти и сви посјетиоци). Наложено је здравственим установама да редуцирају посјете у складу с кризним планом приправности и одговора на појаву ЦОВИД-19.

  Кантонални заводи за јавно здравство кантона задужени су да надзиру провођење и примјену кантоналног кризног плана приправности и одговора на појаву новог коронавируса. Наложено је микробиолошким лабораторијима да редовно достављају податке Заводу за јавно здравство ФБиХ о тестираним особама и резултатима тестирања путем онлине платформе ЦОВИД-19.ба, која у реалном времену приказује податке о ЦОВИД-19 у ФБиХ, а сваким даном до 12:00 сати за претходни дан.

  Надлежна тијела власти у кантонима, као и здравствене установе у кантонима, дужна су отворити пунктове за вакцинацију против ЦОВИД-19 на нивоу сваке опћине с циљем веће доступности вакцинације становништву.

  Кризни штаб ФМЗ-а ће данашње закључке с прилозима доставити кантоналним министарставима здравства и њиховим кризним штабовима, здравственим установама с подручја кантона, клиничким центрима у ФБиХ, опћим, кантоналним и специјалним болницама, Федералној и кантоналним управама за инспекцијске послове и кантоналним управама полиције.

  У складу са закључком од 8.1.2021. године, Влада ФБиХ ће обавијестити Парламент ФБиХ о епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ и мјерама које је донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса.

  У информацији је процјењујено да је пријетња здрављу опће популације умјерена до висока. Према подацима достављеним Заводу за јавно здравство ФБиХ,  у Федерацији БиХ тренутно евидентирано 7.657 активних случајева ЦОВИД-19. На нивоу ФБиХ седмодневна инциденца износи 62,69 случајева на 100.000 становника. У посљедњих седам дана, више инциденце од просјечне имају Посавски (227,35), Херцеговачко-неретвански (129,97), Тузлански (108,93) и Западнохерцеговачки кантон (68,53). Резултати антигенских тестирања нису укључени у овај извјештај, те стога не приказују реално стање епидемиолошке ситуације.

  У Федерацији БиХ (недостају подаци из Западнохерцеговачког кантона, а из Херцеговачко-неретванског кантона су  непотпуни) је на болничком лијечењу  тренутно 148 особа због ЦОВИД-19, од којих је осам (5,4 посто) на инвазивној механичкој вентилацији. Према достављеним подацима, од 126 хоспитализираних особа с податком о вакциналном статусу, 96 (76,2 посто) је невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних, а 30 (23,8 посто) потпуно вакцинисаних.