Усвојена информација о епидемиолошкој ситуацији

 • 08.09.2022.
 • Усвојена информација о епидемиолошкој ситуацији

  Влада Федераије БиХ је, на данашњој сједници у Сарајеву којом је, по овлаштењу премијера ФБиХ, предсједавала замјеница премијера и федерална министрица финансија Јелка Милићевић, усвојила информацију о епидемиолошкој ситуацији ЦОВИД-19 у ФБиХ на дан 5.9.2022. године с приједлогом наредби и препорука Кризног штаба Федералног министарства здравства, које се примјењују од 8.9.2022. године.

  Владама кантона, односно кризним штабовима кантоналних министарстава здравства наређено је да континуирано прате епидемиолошку ситуацију на подручју кантона, те у случају погоршања правовремено дјелују и доносе мјере, те о томе редовно извјештавају Кризни штаб Федералног министарства здравства.

  Овај штаб задужен је да континуирано прати епидемиолошку ситуацију ЦОВИД-19 на подручју ФБиХ и да, у случају погоршања, одмах препоручи Влади Федерације БиХ нове мјере.

  Кризни штаб ФМЗ-а ће данашње закључке с прилозима доставити кантоналним министарствима здравства и њиховим кризним штабовима, кантоналним здравственим установама, клиничким центрима у ФБиХ, опћим, кантоналним и специјалним болницама, Федералној и кантоналним управама за инспекцијске послове, те кантоналним управама полиција.

  У складу са закључком од 8.1.2021. године, Влада ФБиХ ће обавијестити Парламент о епидемиолошкој ситуацији у Федерацији БиХ и мјерама које је данас донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика од ширење вируса.

  Када је ријеч о наредбама, и даље је обавезно ношење респираторне заштитне маске у свим здравственим установама (упосленици, пацијенти и сви посјетитељи). Наложена је редукција посјета у здравственим установама у складу с кризним планом приправности и одговора на појаву ЦОВИД-19.

  Кризни штабови кантоналних министарстава здравства, као и здравствене установе с подручја кантона, дужне су да редовно ревидирају кризне планове приправности и одговора на појаву новог коронавируса, према промјени епидемиолошке ситуације на подручју кантона или локалне заједнице.

  Наложено је кризним штабовима кантоналних министарстава здравства да у свим здравственим установама на подручју кантона, без обзира на облик власништва, као и клиничким центрима у ФБиХ, осигурају у континуитету рад болничких комисија и тимова с циљем спрјечавања ширења ЦОВИД-19 инфекције у здравственим установама.

  Једна од препорука грађанима је да у случају појаве неких од респираторних симптома као што су цурење носа, бол у грлу, повишена температура, кашаљ, губитак мириса или окуса, остану кући те се телефонски јаве надлежном љекару како би добили даље упуте.

  Иначе, у информацији Кризног штаба ФМЗ-а је наведено да на нивоу ФБиХ седмодневна инциденца износи 29,5 случајева на 100.000 становника. У посљедњих седам дана су инциденце више од просјечне забиљежене у Посавском (77,4), Тузланском (54,47), Херцеговачко-неретванском (39,18) и Унско-санском кантону (30,98).

  У протеклих седам дана у ФБиХ је на болничком лијечењу било 87 особа због ЦОВИД-19, од којих пет на инвазивној механичкој вентилацији. У истом периоду забиљежено је 17 смртних случајева.