У сједишту ФУЗИП-а одржан састанак главних тржишних инспектора из ФБИХ

 • 26.09.2022.
 • У сједишту ФУЗИП-а одржан састанак главних тржишних инспектора из ФБИХ

  Данас је у просторијама Федералне управе за инспекцијске послове, на иницијативу главног федералног тржишног инспектора Елмира Рамића, одржан састанак с главним тржишним инспекторима кантоналних управа за инспекцијске послове и ресорних министарстава из Херцеговачко-неретванског и Средњобосанског кантона.

  Разговарано је о унапређењу сарадње тржишних инспекција у Федерацији БиХ у вези са ангажманом и проблематиком рада, расположивим капацитетима и одговорима на кризу, с фокусом на заштиту потрошача у ФБиХ кроз провођење инспекцијских надзора у области контроле цијена и имплементацију одлука Владе ФБиХ по питању основних животних намирница, нафте и нафтних деривата.

  Главни федерални тржишни инспектор Елмир Рамић присутне је упознао с активностима Федералне управе за инспекцијске послове поводом анализе стања тржишта и утврђене калкулације цијена огријевног материјала коју је, по задужењу Владе ФБиХ, извршио Федерални тржишни инспекторат.

  - Анализом ефеката провођења мјера контроле цијена и маржи у ФБиХ утврђено је да су инспекцијске активности значајно допринијеле стабилизацији цијена у ФБиХ које су ниже него у земљама окружења. Наиме, инспекцијски органи у ФБиХ су, у складу с расположивим капацитетима и средствима инспекцијског дјеловања, улагали и улажу максималне напоре да одговоре и сузбију злоупотребе поремећаја тржишта узроковане кризом од стране привредних субјеката у сврху стицања екстрапрофита. Нажалост, инспекцијски надзори не могу бити и средство сузбијања или спречавања опће инфлације и поремећаја када је ријеч о енормном раста цијена на глобалном тржишту - казао је Рамић. 

  Присутни су се сложили да неадекватан и неусклађен законодавни оквир којим је регулисан рад тржишних инспектората у значајној мјери онемогућава максимизирање ефеката инспекцијског надзора и постизања сврхе кажњавања, нарочито у контексту ниских законом прописаних казни и непрецизно дефинисаних надлежности тржишних инспектора.

  Сходно томе, закључено је да је нужна измјена низа закона -  о контроли цијена, о заштити потрошача, о унутршањој трговини ФБиХ, о угоститељској дјелатности, о фискалним системима и низа других из надлежности тржишних инспекција. Са састанка је такођер упућен апел надлежним извршним органима у ФБиХ за утврђивање максималне висине марже за пелет и дрвне сортименте, како би се спријечиле манипулације на тржишту енергената на штету потрошача.

  Састанку су присуствовали представници кантоналних управа за инспекцијске послове Унско-санског, Посавског, Тузланског, Зеничко-добојског, Босанско-подрињског, Кантона Сарајево и Кантона 10, те тржишни инспектори из Министарства привреде Средњобосанског кантона и Министарства трговине, туризма и заштите на раду Херцеговачко-неретванског кантона, саопћено је из Федералне управе за инспекцијске послове.