У аугусту исплата 100 КМ помоћи и пензионерима и борцима и цивилним инвалидима у ФБиХ: Премијер Новалић најављује наставак мјера заштите грађана

 • 03.08.2022.
 • У аугусту исплата 100 КМ помоћи и пензионерима и борцима и цивилним инвалидима у ФБиХ: Премијер Новалић најављује наставак мјера заштите грађана

  Једнократну новчану помоћ од по 100 КМ из федералног буџета, уз своја редовна мјесечна примања, пензионери у Федерацији БиХ добит ће 5. аугуста, а корисници борачких накнада 10. аугуста, у складу са Уредбом Владе ФБиХ о програму помоћи становништву усљед инфлације и раста потрошачких цијена.

  Такођер, овог мјесеца 100 КМ помоћи добит ће и већина особа са инвалидитетом и цивилних жртава рата. Једино се за одређени број њих из ове категорије, који редовне накнаде примају путем центара за социјални рад чека финализација активности Федералног министарства рада и социјалне политике, с обзиром на обавезу да се њихове исплате реализују у сарадњи с кантоналним министарствима и центрима за социјални рад.

  Иначе, право на једнократну помоћ од по 100 КМ у Федерацији БиХ има 378.000 пензионера, 100.000 корисника борачких накнада, те 53.000 особа са инвалидитетом и цивилних жртава рата. Уредбом коју је Влада Федерације донијела 7. јула, прецизирано је да исплата једнократне помоћи за пензионере дође уз јулску пензију, а за остале категорије у року од 60 дана.

  Федерални премијер Фадил Новалић изразио је задовољство и захвалност надлежним службама унутар Владе ФБиХ и ресорних министарстава, јер су уложили максимум напора да и борачке категорије и цивилни инвалиди што прије добију ову новчану подршку.

  - Сретан сам што могу потврдити да борци и инвалиди неће чекати 60 дана, те да ће пензионери, како смо и обећали, своју помоћ од 100 КМ добити уз јулске пензије 5. аугуста. Очекујем да ће се што прије ове исплате реализовати и за све категорије цивилних инвалида и жртве рата. Као што сам већ раније нагласио, на овоме нећемо стати. Ми настављамо радити на доношењу и проведби мјера помоћи нашим грађанима, посебно угроженим категоријама да лакше превладају поскупљења и припреме се за предстојећу јесен и зиму - поручио је премијер Новалић.

  У наредном периоду слиједи подјела пакета основних животних намирница у вриједности од по 500 КМ из робних резерви ФБиХ за око 17.000 породица које су у стању социјалне потребе. Тај дио посла у обавези је да изврши Федерална дирекција робних резерви.

  На прошлој сједници Владе донесена је и Уредба о додатном субвенционирању трошкова електричне енергије за око 70.000 корисника, а раније је на иницијативу Владе ФБиХ заустављен извоз пелета и обрадивог дрвета из БиХ како би се утјецало на стабилизацију цијена огријева. Федерални инспектори на терену појачано контролирају произвођаче и трговце пелета, брикета и огријевног дрвета, као и формирање цијена и маржи на основне животне намирнице и гориво.