Сутра потписивање Колективног уговора у области рударства у ФБиХ

 • 12.12.2022.
 • Обавјештавамо вас да ће сутра (13. децембра/просинца 2022. године) у 11 сати, у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву (ул. Хамдије Чемерлића 2), бити потписан Колективни уговор о измјенама и допунама Колективног уговора о правима и обавезама послодаваца и радника у области рударства у Федерацији БиХ.

  Колективни уговор ће потписати федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић, те представници Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић и Самосталног синдиката рудара у ФБиХ Зијад Лачић.

  Овим колективним уговором, на који је Влада Федерације БиХ на посљедњој сједници дала сагласност, између осталог, утврђено је да најнижа нето сатница радницима у рудницима не може бити мања од три КМ, умјесто досадашњих 2,70 КМ, а што представља повећање од 11 посто.

  Подсјетимо, у складу са Одлуком Владе о давању сагласности, овај колективни уговор бит ће у примјени од 1. јануара до 30. априла 2023. године. Текст овог уговора усагласио је Преговарачки тим који је, по задужењу Федералне владе, именовала ЈП Електропривреда БиХ д.д. Сарајево, а која је претходно провела и консултације са овлаштеним представницима репрезентативних синдиката рудника из састава Концерна ЕПБиХ.

  Изјаве за медије планиране су одмах након потписивања Колективног уговора.

  Молимо да медијски пратите овај догађај!