Сагласност на продужење забране извоза одређених дрвних сортимената

 • 02.02.2023.
 • Сагласност на продужење забране извоза одређених дрвних сортимената

  На приједлог Федералног министарства енергије, рударства и индустрије, Влада Федерације БиХ је, на данашњој сједници у Мостару, утврдила мишљење којим је сагласна с Приједлогом одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских сортимената, а коју је Министарство вањске трговине и економских односа БиХ доставило 26.1.2023. године.

  Овом одлуком, чија примјена је предложена до 31.5.2023. године, привремено се забрањује извоз одређених шумских дрвних сортимената с циљем осигуравања неопходних количина за прерађивачку индустрију и отклањања пријетње од озбиљне или непоправљиве штете за шуме у Босни и Херцеговини.

  Привремена забрана се односи на извоз шумских дрвних сортимената сврстаних у једанаест тарифних ознака, а које укључују необрађено дрво.

  Како је образложило ово државно министарство приједлог ове одлуке је израђен на основу консултација и састанака с надлежним ентитетским институцијама.

  Одлуком је предложено да њеним ступањем на снагу престаје да важи Одлука о привременој забрани извоза одређених шумских сортимената и производа од дрвета која је у примјени била до 31.1.2023. године. Том одлуком је, такођер привремено, био забрањен извоз истих дрвних сортимената. Дакле, доношењем нове Одлуке привремена забрана извоза за ове сортименте била би продужена до краја маја 2023. године.

  У образложењу новопредложене одлуке такођер је наведено да БиХ има развијену дрвопрерађивачку индустрију која запошљава велики број радника, а чији опстанак зависи од уредног снабдијевања одређеним дрвним сортиментима. Стога, шумски дрвни сортименти представљају есенцијалну и стратешку робу за БиХ. При томе је посебно битно да буде осигурано еколошки и економски одрживо управљање шумским ресурсима.