Прихваћени грантови за изградњу двије дионице аутоцесте на Коридору Вц у укупном износу од 45.254.000 КМ

 • 22.09.2022.
 • Прихваћени грантови за изградњу двије дионице аутоцесте на Коридору Вц у укупном износу од 45.254.000 КМ

  Влада Федерације је, на приједлог Федералног министарства финансија, донијела двије одлуке којима је Федерација БиХ прихватила грантове намијењене за финансирање двије дионице на Коридору Вц у ФБиХ, у укупном износу од 45.254.000 КМ.

  Тако је прихваћен грант Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) од 36.074.000 еура за финансирање поддионице Поприкуше - Немила, а средства су из инвестицијског гранта из Програма Европски заједнички фонд за Западни Балкан. Средства ће бити кориштена за финансирање изградње дионице аутоцесте од приближно 5,1 км према међународним стандардима између Поприкуше и Немиле.

  Влада је потврдила да је документација прихватљива за ФБиХ, а посебно Уговор о гранту, а за реализацију Одлуке и извјештавање задужени су Федерално министарство финансија и Федерално министарство промета и комуникација, те ЈП Аутоцесте ФБиХ д.о.о. Мостар.

  Други грант од 9.180.000 еура намијењен је за поддионицу Тунел Иван, по Уговору о гранту закљученом између Босне и Херцеговине и ЕБРД-а, а односи на инвестицијски грант из Програма Европски заједнички фонд за Западни Балкан.

  Влада је потврдила да је документација прихватљива за ФБиХ, као и Уговор о гранту између БиХ и ЕБРД-а за овај пројект. У периоду проведбе Пројекта, у Буџету ФБиХ није потребно осигурати финансијска средства за његово додатно суфинансирање.

  Влада је такођер дала сагласност за закључивање Супсидијарног уговора између БиХ и ФБиХ и Подуговора о гранту између ФБиХ и Аутоцеста ФБиХ за средства гранта и за њихово потписивање овластила федералну министрицу финансија.

  Ова дионица значајно смањује удаљеност између Сарајева и Мостара.