Прихваћена иницијатива премијера ФБиХ за повећање најнижих пензија

 • 13.10.2022.
 • Прихваћена иницијатива премијера ФБиХ за повећање најнижих пензија

  Влада Федерације БиХ је, на данашњој сједници у Сарајеву, усвојила иницијативу о повећању најнижих пензија, коју је припремио премијер Федерације БиХ.

  Федерална министрица финансија, федерални министар рада и социјалне политике и Федерални завод за пензијско и инвалидско осигурање задужени су да подузму кораке и припреме проведбене акте неопходне за повећање најниже пензије у ФБиХ у највишем могућем проценту, у складу са одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Федерације БиХ.

  У образложењу иницијативе за повећање најнижих пензија је наведено да се Федерација БиХ суочава са значајним инфлаторним притисцима.

  Иако је раст цијена изазван вањским факторима, прије свега као посљедица глобалне пандемије и рата у Украјини, Влада ФБиХ је већ подузела низ мјера како би заштитила најрањивије категорије.

  У 2022. години су већ повећане пензије и борачке накнаде, те значајно већа средства издвојена за пољопривреду и робне резерве с циљем интервенције на цијене хране. Такођер, усвојени су закони који пружају материјалну подршку одређеним категоријама, попут родитеља његоватеља и дјеце која долазе из материјалног угрожених породица. Коначно, немајући могућност да утиче на цијене плина и нафте, ФБиХ наставља са субвенционирањем цијене електричне енергије за домаћинства, те ограничавање маржи како би спријечила могуће злоупотребе тренутног стања ради остваривања већих профита.

  Такођер, у иницијативи је наведенно да је раст јавних прихода у првих шест мјесеци 2022. години омогућио Влади Федерације БиХ да додатно интервенише у виду пружања једнократне финансијске помоћи у износу од 100 КМ категоријама које су посебно погођене инфлацијом, а ради се о пензионерима, корисницима права борачко-инвалидске заштите, особама са инвалидитетом, цивилним жртвама рата, примаоцима сталне новчане и друге материјалне помоћи и незапосленим особама.

  Уважавајући чињеницу да су пензионери посебно тешко погођени инфлаторним ударима, те могућност интервенције на основу Закона о пензијском и инвалидском осигурању Федерације БиХ, Влада је опредијељена да повећа најниже пензије у ФБиХ. На овај начин, Влада остаје привржена принципу према којем вишак јавних прихода директно усмјерава грађанима којима су они најпотребнији.