Премијер Новалић: Закон о раду донио нових 30.000 радних мјеста

 • 31.07.2022.
 • Премијер Новалић: Закон о раду донио нових 30.000 радних мјеста

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић рекао је приликом посјете Градачцу да је Влада Федерације БиХ на чијем је челу реформска влада.

  - Прву ствар коју смо урадили је да смо стали на сиве токове новца доносећи два закона о унутрашњем платном промету и закон о финансијском пословању. То је јако повећало јавне приходе, којима се опет рјешава социјала – рекао је премијер Новалић. 

  Додао је да је Закон о раду донио нових 30.000 радних мјеста.

  - То је готово па невјероватно. Осим тога, ограничили смо неке потрошње које су биле веома штетне, на примјер донијели смо регистар парафискалних намета. Такођер, измијењен је Закон о дугу, задуживању и гаранцијама тако да јавни сектор не може бесконачно трошити и из будућности посуђивати паре и изазивати неликвидност – рекао је федерални премијер. 

  Истакнуо је да су се са усвојеним законима повећали приходи с три милијарде и шесто на пет милијарди и шесто КМ само у Федерацији БиХ.

  - То је било довољно да можемо рјешавати социјална питања. То и драматично повећање броја запослених, до сада 67.000, је омогућило да можемо ријешити социјална питања. Пензиони фонд је био у минусу 226 милиона, а данас је у плусу 80 милиона КМ, а пензије су за трећину веће. Напомињем да смо и свим борачким популацијама значајно повећали права – констатовао је премијер Новалић. 

  Додао је да оно што није урађено је то да нису уведени фискални закони о доприносима и порезу на доходак, што је требало да значајно смањи обавезе.

  - Нисмо успјели сложити интересе, имају многи страх од тих закона, прије свега мислим што их недовољно познају – поручио је премијер Новалић.