Премијер Новалић: Тешањ је најразвијенији дио БиХ

 • 21.09.2022.
 • Премијер Новалић: Тешањ је најразвијенији дио БиХ

  Шеснаести међународни сајам привреде “Тешањ 2022”, који организује Бизнис центар “Јелах – Тешањ” и који је данас свечано отворен, окупио је на око 15.000 квадратних метара изложбеног простора око 300 излагача из 15-ак држава, који ће до 24. септембра презентирати своје производе.

  Премијер Федерације БИ Фадил Новалић нагласио је како смо “данас у Тешњу, на Сајму привреде- једном изразито индустријском граду”. Тешањ је, додао је, по глави становника, можда и најразвијенији дио Босне и Херцеговине.

  - Сајам се вратио поново старим сјајем и у вријеме када имамо све позитивне економске показатеље. Свједоци смо да смо, ових дана, само у седам година удвостричили извоз, који је главни мотор нашег бруто друштвеног производа. Најзаслужнији за то је извоз, послије тога, наравно, заслужни су и 60.000 новоупослених људи и закони који су прилично доста регулирали финансијске токове у БиХ - казао је премијер Новалић.

  Нови искорак, додаје, може се направити путем изградње инфраструктуре и енергетске транзиције.

  - Наравно, водећи рачуна о проблему младих и сузбијању корупције. У сваком случају овдје, у Тешњу, можете уживо видјети како корача наша привреда. Наравно, у сагласности са међународном, јер ово је међународни сајам. Земља-партнер је Румунија и то је разлог зашто смо данас овдје. Влада ФБиХ ће увијек бити на страни економије, јер најбоља социјална мјера јесте раст економије. Уз помоћ раста економије можете ријешити све социјалне проблеме. Свједоци сте да је ових дана социјална сфера, практично, јако мирна, иако је критично вријеме пред изборе - нагласио је Новалић.

  Замјеник предсједавајућег Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић подвукао је како су “овакве смотре економског развоја и пројеката које можемо понудити домаћим и међународним партнерима, изузетно битне за БиХ и за отварање нових радних мјеста”.

  - Дакле, прошли смо један тежак период - период пандемије короне. Период у којем смо били суочени са бројним блокадама и тензијама на нивоу БиХ, због којих је заустављен пут европских интеграција. Дошли смо у једну врсту економске регресије. Имамо најнижи ниво директних страних инвестиција, не долазе инвеститори, домаћи се не усуђују кренути у велике инвестиције и одлазе нам млади људи - истакао је Звиздић.

  Нужан је, додао је, потпуно нови приступ у економским политикама, мора се вратити продуктивизам у економији, радити на изградњии базне инфраструктуре - саобраћајне, енергетске и дигиталне, без које нема динамичног и успјешног развоја.

  - Радити на отварању бесцаринских, подузетничких, индустријских зона, научно-технолошких паркова. Ускладити образовање са потребама тржишта рада и, наравно, подстицати оне индустрије које су  извозно орјентисане. То је суштина како би дошли до нових радних мјеста и покушали ријешити највећи политички, друштвени и економски, макроекономски проблем са којим се БиХ суочава, а то је одлазак одлазак младих људи - казао је Звиздић.

  Премијер Зеничко-добојског кантона МИрнес Башић истакако је како је његова влада судјеловала у финансирању овог сајма, а што ће, најавио је, радити и у будућности.

  - Влада ЗДК ће и у наредном периоду помагати нашу привреду, јер ово је покретач свега тако да је, захваљујући нашим привредним субјектима на подручју ЗДК-а, и наш буџет у посљедње вријеме већи - подсјетио је Башић, који напомиње како су због тога радили и ребаланс буџета за 2022. годину те “сва та средства поново вратили, кроз одређене потицаје, нашим привредницима у ЗДК-у”.