Премијер Новалић са вогошћанским начелником о убрзању изградње саобраћајне комуникације и Прве трансверзале

 • 01.02.2023.
 • Премијер Новалић са вогошћанским начелником о убрзању изградње саобраћајне комуникације и Прве трансверзале

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић одржао је данас у сједишту Федералне владе у Сарајеву радни састанак са в.д. начелником опћине Вогошћа Мигдадом Хасановићем, с циљем убрзања изградње саобраћајних комуникација на вогошћанском подручју, а које су стратешке за Федерацију БиХ и главни град Босне и Херцеговине. Састанку је присуствовао и директор ЈП Цесте Федерације БиХ Љубо Правдић.

  - Ово је врло важан пројект у склопу Прве трансверзале, који представља пријеко потребно саобраћајно растерећење излаза из Сарајева према аутопуту, односно укључењу на Коридор Вц. Влада Федерације је укључена у процес пројектовања од излаза из тунела Кобиља Глава до Вогошће, који ћемо моћи исфинансирати из федералног буџета. Желимо да се експропријација земљишта и рјешавање имовинско-правних односа што прије заврши, како би почела изградња - казао је премијер Новалић.

  Представници вогошћанске опћине истакли су на састанку да је преостало рјешавање још неколико имовинско - правних односа, а из Цеста ФБиХ су прецизирали да се, чим буде завршена та фаза, може расписати тендер за извођење радова. Како је наглашено, за пројекте на магистралној цести М18, Цесте ФБиХ у овој години имају осигураних више од 1,3 милиона КМ.

  Наиме, након што је ово федерално јавно предузеће у протеклом периоду реализирало изградњу три кружна тока, за четврти који обухвата реконструкцију раскрснице у кружни ток на правцу Кобиља Глава - Сарајево у овој години је осигурано 610.000 КМ, те још 257.000 КМ за реконструкцију раскрснице на скретању ка центру Вогошће. Такођер, у овој години планирано је и 507.000 КМ за реконструкцију пјешачких стаза са рјешавањем одводње на истој магистралној цести, дионици Семизовац - Сарајево, односно Кобиља Глава - Шип.

  - Средства су планирана, а у међувремену донесене су и потребне измјене уредбе, чиме су убрзана издавања урбанистичких сагласности - рекао је директор Правдић.

  В.д. начелника опћине Вогошћа Хасановић нагласио је, такођер да је ово питање једно од највећих приоритета који ће ова локална заједница са вишим нивоима власти у наредном периоду рјешавати.