Премијер Новалић са шефом Уреда Свјетске банке: Најављени нови развојни пројекти

 • 17.03.2023.
 • Премијер Новалић са шефом Уреда Свјетске банке: Најављени нови развојни пројекти

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић сусрео се данас у сједишту Федералне владе у Сарајеву са шефом Уреда Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Цхристопхером Схелдоном. На састанку су разговарали о провођењу развојних и реформских пројеката у Федерацији БиХ које подржава Свјетска банка, као што су побољшање конкурентности пољопривреде, унапређење здравственог система, енергетска транзиција, те модернизација водоснабдијевања. Наглашено је обострано задовољство досадашњом успјешном сарадњом, која је резултирала подршком Свјетске банке кључним развојним пројектима у Федерацији БиХ.

  Премијер Новалић захвалио се Свјетској банци, те истакао важност подршке ове међународне финансијске институција пројектима Федералне владе.

  -Свјетска банка је наш значајан партнер и одлично смо сарађивали од почетка мандата ове владе. Радује ме што се сарадња наставља и што идемо у реализацију одобрених пројеката, који ће значити додатну подршку развоју Федерације - казао је премијер Новалић. 

  Посебно је истакао значај хидроенергетских потенцијала и енергетских пројеката, те важност сета закона о обновљивим изворима енергије, које је Федерална влада прошле године упутила у парламентарну процедуру. Посвећени су транзицији ка чистој енергији и потребно је да их Парламент ФБиХ што прије усвоји.

  Шеф Уреда Свјетске банке у нашој земљи захвалио је федералном премијеру и Влади на квалитетној сарадњи, која је резултирала, како је навео, значајним напретком у врло кратком року.

  -Имамо добре вијести. У понедјељак је на дневном реду нашег одбора буџетска подршка за здравствени сектор у износу од 100 милиона долара. Од тога ће 60 милиона припасти Федерацији БиХ. Такођер, ускоро ћемо ратифицирати три пројекта који се тичу здравства, пољопривреде и водоснабдијевања. Јучер смо предсједавајућу Заступничког дома Парламента ФБиХ упознали о статусу ових пројеката, који ће врло брзо доћи на гласање, као и пројект подршке запошљавању. Желим вам се захвалити на сарадњи, јер смо доста тога урадили у кратком року. То је пет, односно шест нових пројекета и још толико припремамо за наредне двије године - казао је Схелдон.

  Овом приликом најавио је и да почетком априла у посјету БиХ долази директорица Свјетске банке за Западни Балкан Xиаоqинг Yу, што је значајно за операционализацију свих ових пројеката.