Премијер Новалић са међународним инвеститорима: Исказан интерес за улагања у пројекте путне и жељезничке инфраструктуре

 • 30.03.2023.
 • Премијер Новалић са међународним инвеститорима: Исказан интерес за улагања у пројекте путне и жељезничке инфраструктуре

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и директор ЈП Жељезнице Федерације БиХ Енис Џафић разговарали су данас у сједишту Владе ФБиХ у Сарајеву са представницима компаније ЕРГ Интернатионал Гроуп. Теме састанка биле су потенцијалне инвестиције у путне и жељезничке инфраструктурне пројекте у Федерацији БиХ.

  Оснивач и предсједник Управног одбора ЕРГ Интернатионал Гроуп Сани Ербилгин, генерални директор Мурат Дедеоглу, те регионални директор за Источну Европу Милан Гајић, представљајући ову корпорацију, истакли су да се ради о компанији која је основана као изворно турска, а данас послује на међународном нивоу путем подружница у Уједињеном Краљевству, Швицарској, Аустрији, Италији. Бави се инжењерингом, изградњом и управљањем великим инфраструктурним пројектима, те ради на принципу финансирања, пројектирања и извођења радова. 

  Премијер Новалић информирао је међународне инвеститоре да су главни развојни циљеви Владе Федерације БиХ изградња инфраструктуре, енергетска транзиција и економски раст. Када је ријеч о инфраструктурним пројектима, упознао их је са детаљима градње аутопута на Коридору Вц, те акцентирао Владине приоритете на изградњи будућих брзих цеста. 

  Посебан интерес исказан је за градњу брзе цесте Тузла - Брчко, која је уједно и дио будућег аутопута Сарајево - Београд.

  - Ми желимо пронаћи изворе финансирања како би се кренуло у реализацију пројеката градње брзих цеста и користит ћемо све могућности да се то што прије деси. На сјеверу и истоку то су Тузла - Брчко, уз продужетак на Орашје према Републици Хрватској. На сјеверозападу земље то је брза цеста за бихаћку регију, затим на јузгозападу, те југоистоку земље до Јадранско-јонске цесте. Но, за нас је сада приоритет цеста Тузла - Брчко - Орашје, јер обухвата подручје са најбројнијим становништвом у Федерацији - нагласио је, између осталога, премијер Новалић. 

  Представаници ЕРГ Интернатионал Гроуп потврдили су спремност да на основу данашњег разговора и  датих информација наредних дана размијене и техничке податке о одређеним пројектима, те предложе Влади ФБиХ потписивање иницијалног документа, као основе за будућу партнерску сарадњу.

  Иначе, када је ријеч о жељезничкој инфраструктури, инвеститори су на данашњем састанку информирани и да Влада Федерације већ ради на осигурању средстава са међународним финансијским институцијама за пројекте планиране реконструкције дијела пруге од Сарајева према сјеверу, те електрификације пруге на подручју Тузланског кантона.