Премијер Новалић с представницима Удружења „Оаза“: Снага друштва мјери се по томе колико је заштитило најслабије

 • 14.10.2022.
 • Премијер Новалић с представницима Удружења „Оаза“: Снага друштва мјери се по томе колико је заштитило најслабије

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић састао се данас у сједишту Владе ФБиХ у Сарајеву с представницма Удружења за подршку особама са интелектуалним тешкоћама на подручју Кантона Сарајево „Оаза”, који су овом приликом представили свој рад.

  Према ријечима предсједника „Оазе“ Мидхата Карахмета, Удружење броји око 600 чланова, те се финансира из буџета ресорног кантоналног министарства. Уз недостатак средстава за све потребе, како је истакао, посебно се суочава са неријешеним адекватним простором за смјештај и рад, те плаћа закуп.

  Премијер Новалић исказао је спремност да се Удружењу помогне у складу с надлежностима и могућностима Владе ФБиХ.

  - Ми ћемо учинити све што можемо да помогнемо, јер снага једног друштва се мјери по томе колико је заштитило најслабије. Влада Федерације истрајно ради на реформи социјалне политике, а то смо у могућности јер смо очували и остварили раст наше економије. Донијели смо Закон о родитељима његоватељима у ФБиХ као једну добру основу за подршку осјетљивим категоријама. Припремамо и закон о социјалним услугама, с којим ћемо настојати системски ријешити и хармонизирати сва питања у овој области, без дискриминације по кантонима. Такођер са УСАИД-ом интензивно радимо на осигурању сервисних центара за пружање услуга подршке дјеци и особама с потешкоћама у развоју и њиховим породицама у Федерацији БиХ – истакао је Новалић.

  Представници Удружења „Оаза“ су захвалили на данашњем пријему и спремности да им се помогне. Уз предсједника Карахмета, састанку су присуствовали и директор „Оазе“ Самир Халиловић, те члан и спортиста овог удружења Дамир Римац, један од добитника бројних домаћих и међународних медаља у стоном тенису.

  Иначе, Удружење „Оаза“ дјелује још од давне 1960. године, те континуирано подржава особе са интелектуалним тешкоћама и њихове породице кроз провођење програма из области образовања, радног оспособљавања, социјалног укључивања, спорта и рехабилитације у сврху њиховог осамостаљивања за живот.