Премијер Новалић с делегацијом ММФ-а

 • 15.09.2022.
 • Премијер Новалић с делегацијом ММФ-а

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић сусрео се данас, у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву, са делегацијом Међународног монетарног фонда коју је предводила шефица Мисије ММФ-а за БиХ Алине Ианцу. Иначе, делегација борави у посјети Босни и Херцеговини у оквиру редовних разговора с државном и ентитетским властима.

  Током састанка разговарано је о мјерама које је Влада Федерације БиХ подузела, те оне које планира провести као одговор на растућу инфлацију. Такођер су представљење и активности које је Федерална влада подузела на заштити и помоћи становништу, а ради ублажавања посљедица пандемије и глобалне кризе изазване дешавањима у Украјини.

  Премијер Новалић истакао је опредјељење за наставком мјера, те је госте упознао да је на данашњој сједници Влада Федерације БиХ донијела закључак о успостављању програма новчане помоћи незапосленим особама у оквиру овогодишњег Буџета Федерације БиХ.

  Додао је да Федерација БиХ има прилично стабилну економску ситуацију, те да биљежи ликвидности буџета захваљујући вођењу одговорне фискалне политике.

  - Успјели смо прилично добро превазићи негативне ефекте пандемије коронавируса на привреду, а сада морамо заштити наше грађана од раста цијена хране и енергената. Уз мјере помоћи, то ћемо првенствено постићи јачањем домаће производње и улагањем у енергетски сектор - рекао је премијер Новалић.

  Овом приликом раговарано је и о темама о којима су саговорници размијенили мишљење током јутрошњег састанка Фискалног вијећа БиХ с руководством ММФ-а одржаном у Вијећу министара БиХ.

  На састанку је обострано истакнута добра досадашња сарадња Владе ФБиХ и ММФ-а, те изражено опредјељење да она буде настављена и у будућности. Такођер, наглашена је подршка ове међународне финансијске институције наставку провођења реформи у нашој земљи.