Премијер Новалић с делегацијом Бошњачког националног вијећа

 • 17.03.2023.
 • Премијер Новалић с делегацијом Бошњачког националног вијећа

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић сусрео се данас у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву с делегацијом Бошњачког националног вијећа (БНВ) у Републици Србији коју је предводила предсједница Мисала Праменковић.

   

  Праменковић је информисала премијера Новалића о новом руководству Вијећа које је изабрано на недавно одржаним изборима, те похвалила досадашњу добру сарадњу коју је БНВ-а имао са институцијама у нашој земљи. Истакла је опредјељење за њен наставак, као и важност успостављања добре комуникације и односа са институцијама у БиХ.

   

  Премијер Новалић захвалио се на посјети и истакао значај ове сарадње, те неопходност да она буде унапријеђена путем провођења заједничких програма и пројеката у будућности.

   

  - Драго ми је да јединствено заступате интересе бошњачке заједнице у Србији, те да је образовање један од приоритета дјеловања Вијећа - рекао је премијер Новалић.

   

  Подсјетио је да је у претходном периоду пружена подршка да се успјешно реализира значајан пројект БНВ-а којим су обезбијеђене лектире за ученике основних и средњих школа који похађају наставу на босанском језику. Том приликом, саговорници су исказали спремност за наставак оваквих пројеката.

   

  Током састанка истакнут је значај и улога БНВ-а који у складу са правним системом Србије институционално заступа и представља Бошњаке у овој земљи.

   

  Руководство Вијећа упутило је позив премијеру Новалићу да као пријатељ Санџака присуствује предстојећем Дану бошњачке националне заставе, а који се обиљежавања од 1991. године када је у Новом Пазару основано Бошњачко национално вијеће Санџака.

   

  Иначе, делегација Вијећа је током дводневног боравка у Босни и Херцеговини посјетила институције и званичнике у нашој земљи.