Премијер Новалић посјетио фирму која ће прва у БиХ користити ГМО у процесу фарбања тканина

 • 01.11.2022.
 • Премијер Новалић посјетио фирму која ће прва у БиХ користити ГМО у процесу фарбања тканина

  Премијер ФБиХ Фадил Новалић посјетио је данас фирму Форстер Рохнер Илиџа д.о.о. у Храсници која ће прва у БиХ почети примјењивати генетски модифициране организме (ГМО) за фарбање тканина.

  Ријеч је о швицарској компанији која производи тканине за клијенте међу којима су Цханел, Гуцци, Лоуис Вуиттон, Валентино и др., а за примјену ГМО бојених тканина у својој производњи било је потребно донијети правилнике о ограниченој употреби ГМО у контролисаном затвореном простору, а који су потпуно усклађени с ЕУ директивама. То је, захваљујући Влади ФБиХ урађено у септембру ове године.

  Новалић је изјавио да је та компанија тражила измјене одређених подзаконских рјешења како би употребљавали боје високог квалитета које су регулисане ГМО правилницима. Појаснио је да је Влада ФБиХ у септембру усвојила четири правилника намијењена таквим индустријама, чиме је омогућено фирми Форстер Рохнер Илиџа д.о.о. да користи најексклузивније боје.

  - То је посљедица једног патента за чију примјену је код нас било потребно промијенити правилник и ускоро ћемо издати дозволу за производњу што би требао бити нови корак у развоју ове компаније - рекао је Новалић.

  Директорица фирме Форстер Рохнер Илиџа д.о.о. Елма Мемић навела је да у пословању поштују стандарде и природу, те да тренутно развијају пројект природног фарбања микроорганизмима.

  Изразила је наду да ће данашњом посјетом премијера Новалића озваничити тај пројект и добити дозволу, чиме ће постати први покретач ГМО фарбања у БиХ.

  Форстер Рохнер је значајан швицарски инвеститор у Федерацији БиХ, који је од 2017. године уложио осам милиона еура у отварање творнице на Илиџи, а планирају и додатна улагања за увођење нових технологија у процес производње. На почетку су имали 11, а данас око 130 упосленика у БиХ.