Премијер Новалић: Пензионери остају у самом врху приоритета и пензије ће и даље расти

 • 03.07.2022.
 • Премијер Новалић: Пензионери остају у самом врху приоритета и пензије ће и даље расти

  Увећане јунске пензије у Федерацији Босне и Херцеговине бит ће исплаћене у уторак 5. јула, а ријеч је о другом увећању пензија у овој години.

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић у видео поруци поручио је пензионерима да остају у самом врху листе приоритета и да ће пензије и даље расти.

  - Пензије ове године повећавамо по други пут. Захваљујући стању наше економије и Закону о ПИО-у, у мају смо исплатили прво повећање, а сада смо и пред исплатом другог. То ће укупно бити 11 посто за ову годину. Али то неће бити крај наше подршке за пензионере Федерације у 2022, поручио је премијер Новалић.

  Подсјетио је и на проведену реформу пензионог фонда у Федерацији БиХ која је омогућила стабилизацију Фонда и редовну исплату пензија, али и на раст пензија.

  - Сјећамо се, не тако давно, да су пензије расле мало или нимало, а исплате драстично касниле.  Било је то вријеме кад је Фонд био у дугу већем од 200 милиона КМ, несигурност је била велика. Данас је Фонд стабилизиран, пензије расту, исплаћују се на вријеме. Ово су чињенице.

  Побољшање статуса пензионера уврстили смо као приоритет ове Владе. Прешли с ријечи на дјела. Од 2020. године пензије се исплаћују из федералног буџета што значи да вам сад Федерација гарантира редовну исплату.

  Захваљујући политикама ове Владе која је успјела очувати економску стабилност и потакнути раст, те остварити довољно високе приходе можемо финансирати повећање пензија у овој години. С повећањима смо почели у марту 2018., тако је просјечна пензија порасла за 31 посто, а минимална за 35 посто. То је чињеница, казао је премијер.

  Додао је да побољшање статуса пензионера остаје у врху приоритета ове Владе.

  - Оно што могу обећати јесте да ћемо наставити и даље истрајно радити на доношењу нових програма за ублажавање посљедица поскупљења.  Свјестан сам да су данас пензионери постали дио најрањивијег сегмента нашег друштва. Желим то исправити.

  Одржат ћу ријеч да побољшање статуса пензионера остане до краја на самом врху листе приоритета ове Владе. Радит ћемо упорно потакнути свијешћу о томе да су пензионери изградили ово друштво и земљу. Обавеза нам је и циљ да исправимо неправде и поравнамо дугове према нашим пензионерима, женама и мушкарцима чији је радни и животни вијек заувијек уткан у коријен БиХ.  Нећемо вас заборавити, нити прескочити. Док је ове Владе пензије ће и даље расти – то је моја обавеза и то вам гарантирам, поручио је премијер Новалић.

  За мјесец јуни пензије ће примити 428.746 пензионера, а потребна средства за исплату од 215 милиона КМ осигурана су у буџету ФБиХ.

  (Видео порука се налази сљедећем линку: https://m.youtube.com/watch?v=bvXZgtWR8oU&feature=youtu.be ).