Премијер Новалић одржао састанак о успостављању сервисних центара у ФБиХ

 • 19.08.2022.
 • Премијер Новалић одржао састанак о успостављању сервисних центара у ФБиХ

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић данас је, у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву, одржао радни састанак с представницима УСАИД-овог Програма подршке заштити људских права (УСАИД/ИНСПИРЕ), Сервисног центра „Дајте нам шансу“ и Федералног министарства рада и социјалне политике. Ово је једна од активности које је Влада Федерације БиХ подузела на успостављању сервисних центара за пружање услуга подршке дјеци и особама с потешкоћама у развоју и њиховим породицама на простору Федерације БиХ.

  На иницијативу премијера Новалића УСАИД/ИНСПИРЕ је креирао документ „Анализа потребе за сервисним центрима за пружање услуга подршке дјеци и особама с потешкоћама у развоју и њиховим породицама у Федерацији БиХ“, који је презентиран на данашњем састанку. Овај финализиран аналитички документ детаљно обрађује потребу за успостављањем и континуираним дјеловањем сервисних центара за пружање услуга подршке дјеци и особама с потешкоћама у развоју, те њиховим породицама у нашој земљи с нагласком на Федерацију БиХ.

  Истакнуто је да је скроман број ових центара који већ постоји успостављен у оквиру невладиних организација, регистрираних удружења, али постоји потреба за покретањем нових сервисних центара и у другим локалним заједницама гдје оваквих услуга нема.

  Такођер, наглашена је потреба проналаска системских рјешења који ће на законски начин уредити област успостављања, дјеловања и финансирања услуга сервисних центара у Федерацији БиХ. На овај начин ће сва дјеца и особе с потешкоћама у развоју, као и њихове породице, имати доступне и једнаког квалитета услуге сервисних центара.

  С циљем успостављања најбољих законских рјешења на састанку је констатовано да овај документ може послужити као квалитетна основа у припреми системског рјешења која ће обухватити ову област. Такођер, договорен је наставак сарадње и у наредном периоду који подразумјева анализу постојећих могућности за израду најквалитетнијег прописа, те формирање радне групе која ће бити задужена за ову област.

  Састанку су присуствовали директор УСАИД-овог Програма подршке заштити људских права ИНСПИРЕ Јасмин Бешић, те директорица Удружења „Дајте нам шансу“ и менаџерица сервисних центара „Дајте нам шансу“ Инес Кавалец.