Премијер Новалић обишао радове на дионици Невић Поље-Витез: Почео се остваривати наш циљ о инфраструктурном повезивању цијеле државе

 • 29.09.2022.
 • Премијер Новалић обишао радове на дионици Невић Поље-Витез: Почео се остваривати наш циљ о инфраструктурном повезивању цијеле државе

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић обишао је данас градилиште дионице брзе цесте Невић Поље - Витез, поводом почетка главних радова на изградњи те трасе дужине око 4,9 километара.

   

  Ријеч је о дијелу брзе цесте Лашва - Травник - Јајце. Овим се покреће градња брзих цеста у ФБиХ.

   

  За изградњу дионице од петље Невић Поље до петље Витез (излаз из Пословне зоне), намјенским средствима из Буџета Федерације БиХ издвојено је 74,9 милиона КМ са ПДВ-ом. Рок за завршетак радова је 20 мјесеци.

   

  Иначе, ово је пети ЛОТ будуће брзе цесте Лашва – Невић Поље у укупној дужини од 24,3 километра, која је Одлуком Владе ФБиХ проглашена цестом од јавног интереса. Остала четири ЛОТ-а чине дионице Лашва – Каоник, Каоник – Селиште, Селиште – Витез (петља Витез – улаз у Пословну зону), Пословна зона Витез (петља Витез – улаз у Пословну зону – петља Витез излаз из Пословне зоне).

   

  За експропријацију на првом, другом, трећем и петом ЛОТ-у задужено је ЈП Аутоцесте ФБиХ, а на четвртом ЈП Цесте ФБиХ.

   

  Премијер Новалић је изјавио да је врло задовољан што је пет година након што је осигуран новац коначно започет пројект који ће растеретити најпрометније чвориште у БиХ којим прође 18.000 возила дневно.

   

  - Ово је брза цеста од Лашве према Травнику која ће бити настављена према Јајцу и представља прво излажење из Коридора ВЦ који пролази долином Босне и Неретве - рекао је Новалић.

   

  Додао је да ће Влада ФБиХ убудуће побољшавати путну инфраструктуру у регијама попут централне Босне, Крајине, западне Херцеговине и тузланске регије.

   

  - Притисак становништва које живи изван зоне Коридора ВЦ је био врло велики и ми се одазивамо на то и почињемо градити периферне брзе цесте - навео је премијер Новалић.

   

  Шеф Пројекта из ЈП Аутоцесте ФБиХ Един Хонић прецизирао је да је на тој дионици планирана изградња четири моста и једног вијадукта, те измјештање корита ријеке Лашве, што дионицу чини врло захтјевном.

   

  Водитељ радова код извођача компаније Херинг Томислав Иванковић појаснио је да је са организацијске стране ријеч о врло компликованој дионици не којој ће бити седам објеката, укључује различите врсте темељења, као и измијешајте корита ријеке у дужини од пет километара.

   

  Крајем априла ове године ЈП Аутоцесте ФБиХ и грађевинска компанија Херинг из Широког Бријега, која је извођач радова, потписали су уговор којим је омогућен почетак изградње брзе цесте Лашва – Невић Поље. Након тога су радници Херинга завршили припремне радове, који су обухватили превентивна археолошка истраживања, додатна истражна бушења, чишћење терена, уклањање објеката, сјечу шуме, измјештање инсталација и израду приступних путева, чиме су створени услови за почетак главних радова.

   

  У коначници, брза цеста Лашва – Травник – Јајце ће значајно скратити вријеме путовања, те побољшати сигурност учесника у саобраћају, јер се ради о једном од најоптерећенијих цестовних праваца у нашој држави.

   

  ЈП Аутоцесте ФБиХ планирају у наставку изградње брзе цесте повезати западни дио БиХ, односно Бихаћ, Цазин и Велику Кладушу преко Кључа и Јајца, са централним дијелом на Коридору Вц и даље са источним дијелом земље.