Премијер Новалић на Сајму у Тешњу: Привреда је мотор развоја ове земље, настављамо с подршком нашим привредницима

 • 21.09.2022.
 • Премијер Новалић на Сајму у Тешњу: Привреда је мотор развоја ове земље, настављамо с подршком нашим привредницима

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић данас је, заједно с представницима власти с државног и кантоналног нивоа, Удружењем привредника „Бизнис центар“ Јелах-Тешањ које је и организатор овог сајма, те амбасадором Румуније у БиХ, свечаним пресјецањем врпце отворио 16. међународни сајам привреде Тешањ – БиХ 2022.

  У обраћању на свечаном отворењу, премијер Новалић је исказао задовољство што присуствује скупу чији циљ је јачање економије и међународне сарадње, те истакао подузетнички дух, напоран рад и иновативност привредника овог краја по којима су препознати у цијелом свијету.

  - Отпорност и прилагодљивост наших привредника је нешто на шта сви можемо бити поносни. Када се свијет почео опорављати од пандемије, захватиле су га нове кризе у виду глобалне инфлације и руске инвазије на Украјину. Па ипак, наше привреднике ни ово није успјело да поколеба. У прилог томе говоре подаци Агенције за статистику БиХ да је раст реалног бруто домаћег производа у 2021. години био 7,5 посто, што је чак и од Свјетске банке препознато као позитивно изненађење и нешто изузетно. Надаље, БиХ је прошле године забиљежила највећи извоз икада, а према подацима за првих осам мјесеци, на путу смо да оборимо још један рекорд. Ви који се данас налазите овдје представљате лице овог успјеха и мотор нашег развоја – казао је премијер Новалић.

  Истичући опредјељење ка наставку подршке привредницима, подсјетио је и да је Влада Федерације БиХ посљедњих година урадила велики посао на очувању економске стабилности, те током пандемије издвојила значајна средства како би се сачувала радна мјеста и ликвидност привреде.

  - Уз то, руковођењем буџета на један одговоран и домаћински начин, вратили смо стабилност јавних финансија и ријешили неколико важних социјалних питања. Рекордни јавни приходи и наша релативна незадуженост нам омогућавају да у наредном периоду направимо још већи искорак и да значајна средства уложимо у јачање наше међународне конкурентности - рекао је премијер Новалић.

  Истакао је четири области које имају највећи утицај на економију и које стога види као апсолутне приоритете било које будуће власти.

  - Први се односи на инфраструктурне радове. Између осталог, овдје се данас налазимо на мјесту гдје се управо припремају радови на дионици дугој 31 километар, вриједности 600 милиона еура. Други се тиче наше енергетске транзиције која је такођер показала у овој кризи да је она поред хране најважнија. Трећи приоритет је да се посветимо нашим младима како би спријечили њихов одлазак из БиХ. И коначно, четврти мора бити бескомпромисна борба против корупције -  поручио је премијер Новалић.  

  Премијер Новалић данас учествује и у панел дискусији „Глобална економска криза – утицај на БиХ и земље региона“, која се одржава у оквиру Сајма. 

  Иначе, Влада Федерације БиХ је партнер 16. међународног сајма привреде Тешањ – БиХ 2022., који се одржава од 21. до 24. септембра. На Сајму учествује више од 300 излагача, привредника из БиХ, регије и земаља ЕУ, јавних компанија, представника привредних комора, јавне управе, међународних организација и дипломатских представништава.