Премијер Новалић и министрица Милићевић посјетили Унион банку

 • 29.06.2022.
 • Премијер Новалић и министрица Милићевић посјетили Унион банку

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић и замјеница премијера ФБиХ, федерална министрица финансија, Јелка Милићевић данас су посјетили Централу Унион банке д.д. Сарајево у Сарајеву.

  Овом приликом, премијер Новалић и министрица Милићевић састали су се с члановима  Управе Банке на челу с предсједником Управе Ведраном Хаџиахметовићем, који су им презентирати деценију успјешног пословања од пословне трансформације која је започета 2012. године, односно достигнућа у претходном десетогодишњем периоду, те наставак дуготрајног и сигурног пословања од оснивања 1955. године.

  Премијер Новалић је након ове посјете изјавио да је Унион банка изузетно драгоцјена Влади јер су путем те банке проведени значајни програми - пласиран је највећи дио новца за привреду из изузетно битног Гарантног фонда, а други програм се односи на потицај рјешавању стамбеног питања младих.

  - Ми смо преко те своје банке, пласирањем отприлике 30 милиона КМ годишње већ пет-шест година, форматирали програм за дуги период, од 20 година, са изузетно ниским каматама. Као такви, били смо потицај да све друге банке прихвате такве програме и оне пласирају, па то све скупа упетоструче. С те стране, ова банка је наша позитивна провокација на тржишту банака, што се показало овим програмом и програмом пласмана Гарантног фонда те ћемо Унион банку потакнути да из зоне мале и средње, пређе у зону потпуно средњих банака, гдје би играла још већу улогу. Као Федерација, сасвим сигурно можемо то урадити докапитализацијама - рекао је премијер Новалић.

  Препоручио је квалитетном менаџменту Унион банке и другим упосленицима да наставе позитиван тренд јер су показали вриједност коју Влада ФБиХ препознаје и подржаваће је.

  Министрица Милићевић рекла је да је презентација пословних резултата показала како је Унион банка, из мале банке која није баш имала повјерење клијената, грађана и привредних субјеката, за кратко вријеме прешла на разину средње банке која данас, по активи, пласираном кредитном новцу, ужива повјерење грађана, институција и привредних субјеката.

  - Напоменућу да је Унион банка и депозитна те трансакцијска банка Владе ФБиХ. Осим што је прати Агенција за банкарство, пратимо и ми резултате пословања јер као таква, мора бити оличење поузданости и исправности пословања и рекла бих, политике која препознаје активности Владе. Једна таква политика је кредитна линија за младе, друга је политика брзог коришћења новца осигураног из Гаранцијског фонда Владе ФБиХ, тако да бих рекла да су они у одређеној предности као мала, средња банка и брзо се прилагођавају увјетима на тржишту - казала је министрица Милићевић.

  Говорећи о данашњој посјети, министрица Милићевић је уиме Федералног министарства финансија захвалила менаџменту и свим 199 упосленика банке.

  Предсједник Управе Банке Ведран Хаџиахметовић изразио је да наду да је ова институција у протеклом периоду испунила очекивања не само клијената него и већинског власника.

  - Надамо се наставку овакве сарадње, можда и у новим пројектима, не само у досадашњим и успјешно имплементираним већ годинама, од трансакцијског и депозитног пословања, до намјенских кредитних линија попут линије за потицај стамбеном збрињавању младих, до других, револвинг фондова, које банка ради као бонитетни процјенитељ - казао је Хаџиахметовић и додао да ће наставак и проширење сарадње довести до још већег броја клијената, са што повољнијим условима кредитирања и другим производима.

  Представници Управе Банке су уручили захвалнице премијеру Новалићу и Влади Федерације БиХ, те министрици Милићевић и Федералном министарству финансија, за континуирану подршку и успјешну сарадњу у развоју и расту Унион банке д.д. Сарајево.