Премијер Новалић и министар Џиндић с кинеским амбасадором: Знатан раст економске сарадње

 • 05.09.2022.
 • Премијер Новалић и министар Џиндић с кинеским амбасадором: Знатан раст економске сарадње

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић данас су, у сједишту Федералне владе у Сарајеву, разговарали са амбасадором Народне Републике Кине у Босни и Херцеговини Ји Пингом, а средишња тема били су економски односи.

  Како је казано, трговинска сарадња НР Кине и БиХ достигла је, на годишњем нивоу, 275 милиона долара што је, како је оцијењено, показатељ знатног раста у односу на 140 милиона долара из предпандемијске 2019. године.

  Премијер Новалић упознао је госта с чињеницом да су се повећане цијене нафте, гаса и хране на свјетском тржишту одразиле и на Федерацију БиХ и њене грађане.

  - Увећане цијене донијеле су и веће буџетске приходе које настојимо, кроз разне програме помоћи, вратити становницима, прије свега онима у тежој социјалној ситуацији, којима је то и најпотребније - казао је Новалић.

  Амбасадор Ји Пинг казао је да су, осим на Коридору Вц, кинеске грађевинске компаније укључене и у још неколико пројеката у Федерацији БиХ. Истакао је вјетроелектрану Ивовик, на подручју Томиславграда и Ливна, у коју кинески инвеститори улажу 120 милиона еура, те соларну електрану на подручју Ливна.

  Данас је договорено да делегација Владе ФБиХ и кинески амбасадор заједнички посјете ова градилишта.

  Значајан дио разговора био је посвећен пољопривреди и могућностима сарадње у овој привредној грани.

  Федерална влада сектор пољопривреде намјерава развијати у два правца, казао је Новалић, те појаснио:

  - Први се односи на то да заштитимо домаће тржиште од вањских утицаја производњом довољних количина основних пољопривредних производа, као што су млијеко, уље, житарице и месо. Такођер, ријеч је о значајном повећању пољопривредне производње уз паралелан рурални развој. Тиме омогућавамо у руралним дијеловима опстанак становништва које не би стварало приходе само од пољопривреде, већ и од туризма и других пратећих дјелатности. Бављење само пољопривредом то не може омогућити, али ни ове друге активности без пољопривреде нису могуће.

  Кинески амбасадор исказао је заинтересираност своје земље за увоз пољопривредних производа, као што су млијеко, мљечни производи, воће и вино.