Одржан стручни скуп о примјени Закона о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом ФБиХ

 • 10.11.2022.
 • Одржан стручни скуп о примјени Закона о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом ФБиХ

  Федерална агенција за управљање одузетом имовином саопћила је да је, у сарадњи с Центром за едукацију судија и тужиоца Федерације БиХ (ЦЕСТ) и Унитед Натионс Оффице он Другс анд Цриме (УНОДЦ), у Неуму од 7. до 10.11.2022. године организовала Стручни едукативни скуп о теми “Изазови код примјене Закона о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом ФБиХ и у сврху приједлога Стратегије за одузимање имовинске користи прибављене кривичним дјелом у ФБиХ и Акционог плана за њено извршење”.

  Стручном едукативном скупу присуствовали су главни тужиоци и замјеници главих тужиоца кантоналних тужилаштава, предсједници кантоналних судова и њихови замјеници, као и руководиоци агенција за проведбу закона, те представници академских институција и међународне заједнице.

  Циљ је био да најистакнутији стручњаци из ове области дају допринос у вези недоумица у примјени Закона о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом, као и мањкавостима законских рјешења, а све у сврху што успјешнијег планирања активности у 2023. години. 

  Учесници су представили изазове с којима се суочавају институције које поступају у складу са Законом о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом, те препознали приоритетне и кључне процесе за дефинисање надлежности и одговорности, потребне у процесу израде.

  Иначе, скуп је организован у оквиру Регионалног програма за југоисточну Европу 2020-2023 „Од нелегалних финансијских прихода до поврата имовине” који проводи УНОДЦ уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, те је наставак активности Федералне агенције за управљање одузетом имовином које ће проводити у оквиру договорене Активе Мапе пута опоравка за Босну и Херцеговину, саопћено је из ове агенције.