Одржан састанак са Свјетском банком: Водеће међународне финансијске институције спремне подупријети фискалну стабилност и кључне реформе

 • 14.09.2022.
 • Одржан састанак са Свјетском банком: Водеће међународне финансијске институције спремне подупријети фискалну стабилност и кључне реформе

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и замјеница премијера и федерална министрица финансија Јелка Милићевић сусрели су се данас, у сједишту Федералне владе у Сарајеву, са директорицом Свјетске банке за Западни Балкан Xиаоqинг Yу. Разговарано је о сарадњи са Свјетском банком, те подршци реформским пројектима  Владе ФБиХ. Саговорници су оцијенили да су водеће међународне финансијске институције спремне подупријети фискалну стабилност и неопходне реформе у БиХ.

   

  Досадашњу сарадњу са овом међународном финансијском институцијом, премијер Новалић је оцијенио успјешном, те представио мјере које је Федерална влада подузела на заштити и помоћи становништу, а ради ублажавања посљедица пандемије и глобалне кризе изазване дешавањима у Украјини.

   

  - Што се тиче Федерације БиХ, имамо прилично стабилну економску ситуацију. Наша привреда је јако добро искористила промјену у ланцима снабдијевања, те су наши макроекономски показатељи бољи него икада. Мишљења сам да смо негативне ефекте пандемије ЦОВИД-19 на привреду, прилично успјешно превазишли, а то нам је омогућио висок степен ликвидности буџета, а што је резултат одговорне фискалне политике коју смо годинама водили. Ми се суочавамо углавном са увезеном инфлацијом и чинимо све да јачамо домаћу производњу, јер је пораст цијена домаћих производа доста мањи - казао је премијер Новалић.

   

  Додао је да без обзира на глобалне кризе, Влада ФБиХ наставља започете реформске процесе. Поред тога, програми се усмјеравају на производњу хране, као и на  проширење капацитета и извора који осигуравају енергетску независност.

   

  - Што се тиче програма Свјетске банке, радујемо се новом Споразуму о партнерству са БиХ, који је у потпуности компатибилан са нашим економским програмом и реформским приоритетима. Овдје посебан акценат стављам на енергетску транзицију и  реформу здравственог сектора, а није мање важно ни унапређење конкурентности привреде – казао је премијер.

   

  Министрица Милићевић истакла је значај Свјетске банке, која је у претходних тридесет година позиционирана на првом мјесту као кредитор, а истовремено и као међународна финансијска институција са највише пружене техничке помоћи БиХ.

   

  - Ја бих увијек преферирала техничку помоћ, јер нас то на одређени начин учи да се са својим капацитетима едуцирамо, односно да примјенимо добре праксе које је видјела или је провела Свјетска банка негдје у свијету – казала је министрица Милићевић.

   

  Осврнула се и на започету реформу здравственог сектора доношењем Закона о финансијској консолидацији и реструктурирању јавних здравствених установа у ФБиХ, те истакла неопходне предстојеће реформе које на свеобухватан начин требају осигурати грађанима квалитетнију и доступнију здравствену заштиту.  

   

  - Здравство код нас по глави становника троши много новца. Истовремено имамо неефикасне здравствене институције и установе са великим дуговима, које нису у ситуацији сваком становнику пружити на вријеме адекватну услугу – казала је министрица Милићевић.

   

  Директорица Свјетске банке за Западни Балкан оцијенила је да је за ову финансијску институцију, када је ријеч о БиХ, прошла година била изврсна, те похвалила заједничке активности које су резултирале са неколико важних пројекета.

   

  - Што се тиче наредног периода, радимо на неколико ствари, једна од њих је и буџетска подршка за здравство. За надати се да ћете тиме добити средства која иду директно у буџет, што ће помоћи да се оствари напредак у реформи здравства. Имплементација тако широке здравствене реформе неће бити једноставна, али ми смо с вама већ годинама, и остаће и даље тако – поручила је директорица Yу.

   

  Додала је да ће се радити и на пројекту унапређења зрака у Федерацији БиХ.