Обиљежавање Дана науке у ФБиХ

 • 23.11.2022.
 • Обиљежавање Дана науке у ФБиХ

  Федерално министарство образовања и знаности и ове ће године догађајима и активностима обиљежити Дан науке у Федерацији Босне и Херцеговине, а централна свечаност бит ће одржана на Дан науке - 12. децембра/просинца, у Мостару.

  Помоћник министра за науку и технологије у овом министарству Јасмин Бранковић најавио је како ће тај дан, између осталог, бити одржана свечана сједница Савјета за науку, на којој ће бити представљени лауреати федералних награда за науку у 2022. години, а које се додјељују као највише признање за изузетно значајна научна достигнућа у Федерацији Босне и Херцеговине.

  Према његовим ријечима, након прописаних процедура које је провео Савјет за науку и Федерално министарство образовања и науке, коначну одлуку о додјели федералних награда доноси Влада Федерације БиХ.

  - Награде се додјељују у четири категорије и то награда за животно дјело, Годишња награда за младе истраживаче, Годишња награда за популаризацију и промоцију науке, те Годишња награда за науку, у склопу које ће ове године бити додијељене три награде, за три научне области - Техничке науке, Биомедицина и здравство и Природне науке. Дакле, федералне награде за науку у 2022. години примит ће шест наших научника за нарочито важна достигнућа у научно-истраживачкој и истраживачко-развојној дјелатности која доприносе проширењу научних спознаја и укупном просперитету друштва – казао је Бранковић.

  Додао је да ће 12. децембар у Федерацији БиХ обиљежити и пројект "Данас истражујем", у сарадњи са Асоцијацијом средњошколаца, а у склопу којег ће 100 средњошколаца из цијеле Федерације БиХ један радни дан провести у некој од високошколских и научно-истраживачких установа на свом подручју.

  Такођер, Министарство ће и ове године, путем надлежних кантоналних министарстава образовања, препоручити свим основним и средњим школама, те високошколским установама у Федерацији БиХ да дио наставе посвете бх. нобеловцу Владимиру Прелогу, с обзиром на то да се овај Дан обиљежава управо у знак сјећања на дан када је 1975. године Владимиру Прелогу уручена Нобелова награда за хемију, те у знак пијетета према овом еминентном бх. научнику.

  - Уз награде за науку, први пут у Федерацији БиХ, додијелит ћемо и 15 признања Пријатељ науке, организацијама и појединцима за значајне успјехе и евидентан допринос организацији и развоју научно-истраживачке и истраживачко-развојне дјелатности, те ширење спознаја о значају науке и примјене резултата научно-истраживачког и истраживачко-развојног рада у свим областима друштвеног и економског живота у Федерацији и Босни и Херцеговини у цјелини – додао је Бранковић.

  Истакао је да се према Одлуци о успостави, процедури и критеријима додјеле, ова признања могу додијелити научно-истраживачкој, истраживачко-развојној и образовној установи, научном и знанствено-стручном друштву, студентској организацији и асоцијацији, електронском и принтаном средству јавног информисања, те појединцу-научном раднику, истраживачу, иноватору, јавном раднику, студенту и ученику, и то за успјехе остварене у текућој години.

  Такођер, најавио је и да ће признања бити уручена током децембра на пригодним свечаностима у Сарајеву, Тузли и Мостару.

  - Већ у четвртак, 1. децембра, у Сарајеву ће бити одржан округли стол о теми Музеји здравства у БиХ - могућности, потреба и значај оснивања, у склопу којег ће признања Пријатељ науке бити уручена добитницима с подручја Сарајева и Зенице. Посебан догађај бит ће уприличен и у Тузли, док ће добитници из Мостара признања примити у склопу Вечери посвећене Владимиру Прелогу, која ће бити одржана у сриједу, 7. децембра, у мостарској Косачи" – казао је помоћник Бранковић, те напоменуо да ће тим поводом бити организована изложба и пројекција документарног филма Сунчана ура нобеловца Прелога, који је настао 80-их година прошлог стољећа, у продукцији некадашње Телевизије Сарајево.

  - Уистину смо и ове године припремили низ догађања у поводу Дана знауке. Тачније, већ смо неке научно-популарне садржаје и реализовали, попут Дана музикологије и етномузикологије - Мостар 2022, округлог стола о археолошком насљеђу Херцеговине и Међународне научне конференције посвећене актуализацији и популаризацији науке кроз медије - додао је помоћник министра за науку и технологије.

  Такођер, поводом обиљежавања Дана науке у ФБиХ, Федерално министарство образовања и науке ће и ове године додијелити шест новчаних награда студентима - корисницима услуга универзитетских библиотека.

  - Ово је, заиста, одличан повод да промовишемо шест студената, који су у протеклом периоду вриједно учили и истраживали, користећи књижни фонд и електронске базе података универзитетских библиотека у Федерацији БиХ - закључио је Бранковић.

  Иначе, Дан науке у Федерацији БиХ први пут је обиљежен 2019. године, на иницијативу Федералног министарства образовања и науке, коју је прихватила Влада ФБиХ, те се од тада обиљежава сваког 12. децембра/просинца, с циљем популаризирања науке и научно-истраживачког рада у јавности, а посебно међу ученицима и студентима.